Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

3 грешки, които трябва да избегнете, избирайки доставчик на ИТ услуги

Според актуално проучване на Computer Economics Inc., през 2010 г. компаниите, които ползват аутсорсинг услуги са изразходвали за тях 7,1% от общите си ИТ разходи. За сравнение, през 2009 г. този показател е бил 6,1%, а през 2008 г. – само 3,8%.
По всичко личи, че тенденцията за все по-активно използване на външни доставчици ще се запази и през следващата година, а това означава, че изборът на подходящ доставчик на услуги и подписването на добре подготвен договор с него ще бъдат важни въпроси за все повече ИТ директори. Според Стив Мартин, аналитик от консултантската компания Pace Harmon, участвал при сключването на над 100 договора за възлагане на ИТ дейности на обща стойност $7 млрд.,  няколко грешки се допускат особено често при избора на аутсорсинг партньор. Ето какви са те:

1. Единствен доставчик – липсата на конкуренция елиминира възможността за изгодна сделка
Тази грешка се допуска, когато ИТ мениджърите основават своя избор на аутсорсинг партньор на предишния си опит в работата с дадена компания. Например ако един CIO вече има положителен опит в сътрудничеството си с HP, IBM или друга крупна ИТ компания, той отново избира съответната компания, но понякога забравя, че преди време доброто сътрудничество е постигнато, тъй като е било базирано на добре обмислени формални процеси. Обръщайки внимание на този аспект Стив Мартин пояснява: “В повечето случаи ИТ ръководителите ще получат качествени услуги, тъй като големите доставчици поддържат цени, които им позволяват да инвестират в хора, процеси и технологии – нещо което не могат да си позволят доставчици, които бихте избрали най-вече по ценови признак”. Недостатъкът на този подход, според опитния консултант е, че ако разчитате на единствен партньор, твърде възможно е да сключите договор с цена 30-40% по-висока от пазарната. Ако преговаряте с поне двама доставчика, даже ако вторият има само 10% шанс да бъде избран, сделката ще бъде по-справедлива.

partner-autsorce


2. Абсолютизиране на цената
“Тези CIO, които са най-амбицирани да сключат възможно най-изгодна сделка за своята компания, всъщност постигат точно обратния ефект”, предупреждава консултантът от Pace Harmon. Когато представителят на доставчика ви обещае “и звездите от небето” срещу “нищо пари”, следващата му стъпка ще бъде, да обясни на своето ръководство, как точно смята да оправдае разходите при такава цена на услугите. Обикновено решението се свежда до съкращаване на броя специалисти, ангажирани с проекта и други подобни мерки. Понякога доставчикът решава, че му е по-изгодно да се откаже от сделката, отколкото да продължи да губи по 10% на година.
Сключването на сделка, изгодна и за двете страни, изисква да се разбира пазара на ИТ услуги. Това означава да се разбира какви разходи прави една ИТ организация за да предоставя качествени услуги. Трябва да имате представа, колко струва поддръжката на настолните системи, управлението на сървърите и рутерите и т.н. Също така следва да оцените стойността на външното управление на съответните услуги. В крайна сметка, трябва да имате предвид, че компаниите, които предлагат най-ниските цени, не успяват да предоставят качествени услуги, именно заради ограничения си бюджет.

3. Разкриване на информация – твърде много или твърде малко 
Информацията, която е ключова за подготовката на договора с аутсорсинг компанията, очевидно, разкрива цялата статистика за вашите ИТ активи: настолни системи, сървъри, рутери, принтери и друго оборудване. Много организации също така разкриват и броя на своите ИТ сътрудници. В 60% от случаите, това по-никакъв начин не се отразява на параметрите на договора за аутсорсинг. Но, според Стив Мартин, издаването на информация за сътрудниците трябва да се избягва, защото аутсорсинг компанията може да ви назове цена, която икономисва средства на вашата фирма, но не е тази, която е необходима за гладкото протичане на бизнес процесите.
Още един важен въпрос е нивото на производителност. ИТ директорът трябва ясно да определи изискванията за това ниво, отчитайки перспективите за ръст на компанията. Доставчикът трябва да знае, каква производителност е длъжен да осигури. Но няма нужда да издавате, какво е текущото ниво. Всеки доставчик на ИТ услуги, знаейки с колко хора разполагате и каква производителност искате, лесно може да прецени колко са излишните или недостигащите сътрудници във вашата компания. Обаче, как е работил персонала до момента не е въпрос, който има отношение, към това, което искате от аутсорсера на този етап.
Доставчиците постоянно ще ви питат за вашите разходи. Старайте се да не издавате тези данни. Вие искате от аутсорсинг компанията не да ви избави от текущи разходи, а да ви предложи услуги на конкурентна цена.
“Крупните ИТ компании имат широка мрежа от контакти. Ако знаят вашите ИТ разходи те могат да отидат направо при вашето ръководство, заобикаляйки установените процедури за избор на доставчик и в крайна сметка да осъществят сделката при завишена цена на услугите си. Например, ако харчите  $80 млн. годишно за дадени услуги, доставчикът може да каже, че ще ги осигурява за $70 млн. Вашият CEO или CFO ще бъде изкушен от възможността за икономиса $10 млн., макар че цената на тези услуги е всъщност $60 млн.”, обяснява консултантът от Pace Harmon.  

Източник: Pace Harmon


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.03 секунди
2,867,893 уникални посещения