Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Пет случки от 2010 г. в сферата на сигурността, които никой не предвиди

 
 
Кой би могъл да каже предварително, че ще хакнат Google, ще хванат руски хакери и че ще се появи страшилището Stuxnet?

Добре дошли в 2011 г. Обикновено около това време на годината валят прогнози за това какво можем да очакваме през следващите 12 месеца. В областта на компютърната сигурност например чуваме, че 2011 г. ще бъде годината на мобилния зловреден код, че киберпрестъпниците ще се насочат към облака и че сигурността в социалните мрежи ще става все по-голям проблем.

Но ако използваме миналото като пътеводител занапред, това значи, че вероятно никой няма да предвиди топ историите в сферата на сигурността за тази година. Един обзорен поглед към водещите новини от тази област от 2010 г. показва, че инцидентите, които наистина приковаха медийното и публичното внимание, бяха онези, за които никой не бе казал нишо предварително. Тук ви представяме най-интересните, непредвидени истории, касаещи сигурността през изминалата година.

1. Хакнаха Google

Още през януари от Google изненадаха всички, признавайки си, че са пострадали от целенасочена кибератака, сега позната като Аврора. Ясно е, че почистването на заразени компютри е просто цената на правене на бизнес днес, но никой не би си помислил, че компания като Google би си признала доброволно за подобен инцидент.

Според хора, запознати обстойно с Аврора, хакерите са проникнали дълбоко в инфраструктурата на Google и са успели да поемат контрол над критични вътрешни системи. Не е публично известно кой е инициирал нападението, но в Google и в Държавния департамент на САЩ явно смятат, че то е дошло от Китай.

Освен това хакерите от Аврора са атакували и още поне 30 големи компании, а публичното признание на Google открито постави проблема за кибершпионажа.

2. Червей атакува критични индустриални системи

Консултантите по сигурност предупреждаваха за уязвимости в критични инфраструктурни системи, но „лошите“ изглеждаха твърде заети с правенето на пари от хакнати Windows десктопи, за да обърне някой внимание на тази предварителна аларма.

Всичко това се промени през юли 2010 г., когато слабо познатата беларуска компания VirusBlockAda откри странен и технологично много напреднал червей на компютри в Иран. Колкото повече научавахме за Stuxnet, толкова по-невероятен изглеждаше той: зловреден код, написан от хора, които владеят както знанията за експлоатиране на zero-day Windows уязвимости, така и сложни SCADA програмни техники. Целта на червея бе да достигне до много специфични индустриални системи и да ги унищожи.

Все повече хора се обединяват около мнението, че Stuxnet е бил създаден от държавен хакер, чиято мисия е била да навреди на ядрената програма на Иран.

3. Русия и Украйна хващат хакери...

Компютърните престъпления могат да бъдат полулегален бизнес в страни като Русия и Украйна. Стига престъпниците да не вредят на местните, общо взето имат зелена светлина да издърпват безнаказано милиони в западна валута.

През 2010 г. обаче руските власти предприеха стъпки срещу няколко киберпрестъпници от висок ранг, хващайки хората, отговорни за успешния обир на Royal Bank of Scotland, както и отправяйки обвинения срещу Игор Гусев – човека, за който се смята, че е отговорен за голяма част от световния фармацевтичен спам.

Дори и Украйна, която от дълго време се смята за една от най-безопасните страни за компютърни престъпници, стигна дотам, че тамошната полиция арестува някои от лидерите на една от най-лошите банди, използващи Зевс (Zeus).

4. ... и после хакерите се измъкват леко

За съжаление обаче действията на Русия и Украйна са по-скоро символични, отколкото наказателни. Мозъкът зад една от най-печелившите кибератаки в историята Виктор Плешчук се отърва с пробация от 4 години. Вярно, трябваше да върне откраднатите пари, но ако човек не влезе в затвора за отмъкването на $8,9 млн., дали има причина хакерите да мислят два пъти преди да хакнат банка? В Украйна и Русия използващите Зевс са все още на свобода. Игор Гусев успя да напусне Украйна преди да бъде задържан.

5. Взеха насериозно Анонимните

Ако един тийнейджър със свободно време в събота вечер е ядосан на Visa или MasterCard, защото вече не обработват транзакции за WikiLeaks, той има какво да направи, за да си запълни свободното време. Той може да стане един от многото членове на групата на Анонимните, като свали и използва DDoS софтуер, който е незаконен, но пък ефективен. Няколко хиляди души бяха нужни, за да разклатят услугите на тези финансови гиганти след серия от DDoS атаки през декември.

IDG News Service (Сан Франциско)


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.03 секунди
2,851,215 уникални посещения