Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

ArenaBG: Истината в цифри и графика

COMPUTERWORLD  

Атаките срещу Zamunda и ArenaBG продължават.

Едва ли има човек, който да не е разбрал, че сайтовете ArenaBG.com и Zamunda.net преминават през сериозни проблеми от 21 януари насам. Първо се появи информация, че това е резултат от среднощна акция на ГДБОП, но след това Явор Колев, началник на сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към дирекцията опроверга тези твърдения.

Ето какво се случва с двата сайта за обмен на торенти от от 21 януари насам, според потребител с ник payforfree, който разполага с вътрешна информация за състоянието на ArenaBG.com:

Така изглежа графиката на заявките към сайта в няколко поредни нормални дни:

ArenaBG - графика на нормално потребление

А така в периода 21-23 януари:

ArenaBG - графика на потреблението между 21 и 23 януари

Първото, което е ясно от горната графика, е, че сайтът не е преставал да работи нито за миг. 

А сега подробно за натоварването

В петък около 22:30 заявките към сайта нарастват рязко с около 50%. Абсолютно необичайно и съмнително е в период на 30-60 сек. да има такъв скок. Защитата на ArenaBG реагира в рамките на 3-5 мин. и изключва част от функционалността на сайта за да освободи ресурс за анализ и сортиране на постъпващите заявки. Това е точката около 22:40 ч., където тъмносинята част от графиката изчезва. Малко след това и основните, сравнително леки заявки нарастват с нови 50%. Натоварването рязко се покачва и в 23:20 ч. сайтът включва следваща защита като ограничава достъпа на определена група потребители (тези с нисък ранг). Това е белият минимум в графиката около 23:20 ч. В 0:40 ч. има още едно такова автоматично включване на защитата, а на следващия ден са повечко. През следващите час и половина последователно се филтрират дестинации със съмнително голям брой заявки. Такива са се оказали 25 български мрежи и нито една международна. След елиминирането им сайта поетапно възстановява нормалната си работа. Това всъщност е и причината сайтът да не е работел за група потребители. Всичко това се случва без човешка намеса. През цялото това време от петък 22:30 Замунда не работи с пълните си функционалности.

На следващия ден (22 януари) в 11:25 ч. сутринта отново са регистрирани рязко нарастване на заявките от нови 8 адреса от България. ArenaBG отново минава в авариен режим и нещата от предната вечер се повтарят. Това, че Замунда продължава да не работи, това че из мрежата се разпространява информация че "среднощна акция на ГДБОП сваля Арена и Замунда" води до почти двойно увеличение на онлайн потребителите, чиито заявки са съвсем нормални. Това е лошо стечение и комбинация от обстоятелства, които са довели до нестабилната работа на сайта в почти целия съботен ден.

Ето и графика за потреблението до събота. Увеличението е двойно въпреки ограничната функционалност:

ArenaBG - графика на потреблението до 22 януари

На 23 януари от 15:50 ч. е започнала поредната атака. Замунда се влачи, но все още е онлайн. Форумът на Арена е жил спрян временно. Това е графика на заявките:

ArenaBG - графика на потреблението по време на последните атаки от 23 януари

А какви са причините?

В петък около 22:30 ч. започва масирана скрипт атака към ArenaBG.com и Zamunda.net. Генерират се огромно количество тежки заявки към двата сайта от много отделни адреси. Арена регистрира необичайната ситуация и минава в авариен режим, но Zamunda се сгромолясва. На нито един от двата сайта няма системен администратор онлайн. Все пак е петък вечер, а системните администратори в тези сайтове са на доброволни начала и нямат конкретни задължения. В Арена се появява администратор чак към 11:30 ч. в събота - това е Nitto от Онтарио, Канада. Той се заема с анализ на ситуацията в 11:30 ч. в събота и е съобщил на екипа на ArenaBG, че подобен скрипт е работел спорадично през последните два месеца, но той е приел, че това е скрипт от индексиращ сайт. Различното обаче в последния скрипт е, че той рови по-дълбоко. Опитва се да извлича и информация за пиърите, което не е обичайно. Nitto го е забелязал и е спрял тази функционалност (peers.php и torrents_history.php). В момента сайтът работи в пълната си функционалност, но остават ограниченията за местоположенията, от които е работел вредният скрипт. Това е и причината някои потребители на сайта все още да нямат достъп.

Освен това payforfree споделя и, както той се изразява, "малко кои проверени, кои не клюки":

  1. През октомври 2010 г. собственикът на Data.bg Юри Митев е извикан в ГДБОП и е предупреден, че сайтът Data.bg разпространява незаконно съдържание, което се намира на сървърите на Data.bg. Дадена му е обаче и опция. Ако помогне с информация и съдейства по всякакъв начин за затварянето на Арена и Замунда, чадърът върху него ще бъде отворен отново. Юри Митев е поел ангажимент и по всичко личи, че го е изпълнил, а именно да създаде скриптове, чрез които да извлича неправомерно информация от двата сайта, която евентуално да подпомогне бъдещи активни мероприятия на Явор Колев. По всичко личи, че и идеята за директна атака към сайтовете е била възприета с одобрение. Това е и причината за срива на Замунда в петък. Точно това е и причината в Замунда да пише шеговито "Не с лошо, Колев";
  2. Друго активно мероприятие на Колев е абсолютно недопустимото привикване на рекламодателите на Арена и Замунда и директните заплахи към тях с цел да спрат да рекламират. 

Но payforfree посочва, че има и още три "клюки", които "ще си запазим за десерт". Също така и споменава, че ГДБОП изисква от рекламодателите на Арена кореспонденцията им със сайта в т. ч. договори и фактури. Намеква и за среща на Явор Колев, състояла се на 10 януари със собственика на grabo.bg Сребрин Ватралов, който е бил заплашен, че ако не спре да работи с Арена, ще му бъдат създадени сериозни проблеми и му е билапредложена сделка във връзка с pomagalo.com.


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,868,018 уникални посещения