Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Как да се справим със “Синият екран на смъртта”?

Как да се справим със “Синият екран на смъртта”?

Едва ли има Windows потребител, който поне веднъж да не се е срещал с т.нар. Blue Screen of Death (BSoD). Макар Microsoft да се опитаха да наложат името “Stop Errors”, критичните грешки в системата, блокиращи всяко по-нататъшно действие в крайна сметка си останаха познати именно като “син екран на смъртта”.

Сам по себе си, разбира се BSoD не е кой знае какъв повод за скубене на косите - както казва Мърфи, рано или късно всичко се чупи. Ако обаче екрана “посинява” сравнително често и то при нормална работа на компютъра, нещата може да се окажат по-сериозни.

Син екран на смъртта
Снимка: wikipedia.orgВсе още не е време за паника - вижте причините, които обикновенно водят до критични грешки в опеарционната система и най-вече начините да ги избегнете.

Какво всъщност е BSoD?

Това е съобщение, което Windows извежда на екрана (върху син фон), когато засече фатална системна грешка по време на изпълнение. Тексът на съобщението се старае да опише възможно най-подробно причините за спирането на работата, а за потребителя остава единствено да рестартира машината, надявайки се случаят да е единичен.

Повечето потребители по една или друга причина игнорират текста на съобщението, но това е погрешна практика - често пъти информацията в него може да се окаже полезна, ако събитието започне да се повтаря. Най-важно е да следите за файлови имена от типа:

ИМЕ_С_ГЛАВНИ_БУКВИ_И_ДОЛНИ_ПОДЧЕРТАВКИ_МЕЖДУ_ДУМИТЕ

Когато разполагате с името на проблемният файл, впоследствие лесно ще можете да потърсите повече информация за него и няма да се лутате измежду множеството възможни причини.

Проблеми с хардуера

BSoD най-често се дължи на проблеми с RAM паметта. Понякога се случва плочката да не е захваната стабилно в слота и да не осъществява реален контакт. Отворете кутията на компютъра, намерете RAM платките на дъното и внимателно ги притиснете в слотовете. Трябва да чуете или усетите леко прищракване на скобите. Внимание - дръжте плочките отстрани и не пипайте чиповете или крачетата им - статичното електричество от пръстите може да ги повреди!

Когато добавяте RAM памет, дръжте плочката отстрани.
Снимка: Daniel Rocal @flickr.com, CreativeCommonsАко въпреки това внезапните спирания на системата продължат, това може да се дължи на повреда в самата памет. За да сте сигурни, свалете приложението Memtest86+ и тествайте работата на RAM. Внимание - софтуера не работи под Windows, за да го стартирате трябва:

  • да свалите .ISO файла на Memtest86+ и от него да създадете bootable CD 
  • или да свалите .exe, което инсталира програмата + собствена bootable операционна система върху флаш памет

Работа с Memtest86+
Снимка: elecnix @flickr.com, CreativeCommons

 
 Ако Memtest86+ засече проблеми с RAM паметта, махнете я или я заменете с друга. Ако и това не помогне има вероятност проблема да се дължи на прегравяне на машината. Докато кутията на компютъра е отворена се уверете, че въздушните коридори от вентилаторите позволяват свободна циркулация и не са блокирани от стърчащи кабели, мръсотия или направо
цели вълма прахоляк. За всеки случай можете да използвате спрей със сгъстен въздух или прахусмокачка, ако случаят е тежък :)

Спрей със сгъстен въздух е добро решение за почистване на дъното.
Снимка: Dimidus @flickr.com, CreativeCommonsМожете да следите температурата на процесора по време на работа и чрез програми като SpeedFan, CoreTemp и други.

При по-старите машини причина за BSоD може да бъде и включването на нов хардуер, който не е съвместим с BIOS. Ако случаят е такъв - махнете новото устройство и стартирайте машината. При нов отказ на системата опитайте да върнете старите настройки в BIOS, ако сте правили промени (например овърклок) или пробвайте с ъпдейт на фърмуеъра.

Софтуерни проблеми

Друга често срещана причина за BSoD са конфликтните драйвери. Ако малко преди появата на син екран сте обновявали някой от драйверите е възможно да се е получила несъвместимост между хардуера и новата версия на софтуера. Опитайте да върнете стария драйвер (опцията Roll Back Driver в Device Manager-а) или директно изключете хардуера и деинсталирайте драйвера.

Управление на драйверите в Windows
Снимка: lloydsscreenies @flickr.com, CreativeCommonsОт друга страна, проблема може да се дължи на остарели драйвери - ако никоя от горните стъпки не помогне, уверете се че имате последните им версии. И не се доверявайте сляпо на Winodws - сравнете версиите в Device Manager с тези от сайтовете на производителите.

Ако драйверите са наред и всичко изглежда нормално, може би погрешка сте изтрили някой критичен системен файл - неприятна ситуация, тъй като нещата не винаги могат да се оправят със System Restore до работещ бекъп. Възможно е дори да се наложи преинсталация на операционната система.

System Restore се ползва за възстановяване на системата до работеща версия.
Снимка: windows.microsoft.com

 

Вируси

Вирусите са най-неприятният сценарии за предизвикване на син екран, тъй като премахването им може да се окаже доста трудно - в началото на февруари 2010 Microsoft пусна
пач за Windows XP, от който се възползва руткит, причиняващ BSoD. В подобна ситуация стартирайте операционната система под Safe Mode и опитайте да изчистите вируса. Ако не можете да го откриете, пуснете пълно сканиране с най-новите дефиниции на антивирусната, която ползвате. Няколко безплатни варианта са AVG, Avast, Avira, Microsoft Security Essentials.

Още по-лош вариант е вируса да се е настанил в BIOS, тъй като тогава: 1) се открива много трудно и 2) може да се наложи ресетване на целия BIOS, което не е препоръчително да се прави от неопитни потребители, тъй като предполага познания за дъното и структурата му.

Нека, обаче това не ви обезсърчава предварително - в почти всички случай “синият екран на смъртта” се дължи на проблеми с RAM паметта или драйверите и горните стъпки би трябвало да са достатъчни за справяне с него.

Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.03 секунди
2,867,915 уникални посещения