Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Основни характеристики на Windows XP & 2003

Основни характеристики на Windows XP

Основни характеристики на Windows Server 2003 R2

За тази глава

В тази глава ще бъдат разгледани основните характеристики на операционните системи Windows XP и Windows Server 2003 R2. Целта е да се придобие идея, за това какво предлагат разгледаните операционни системи и кои са най-подходящите им приложения.

Основни характеристики на Windows XP

история на потребителските операционни системи Windows

Разработката на операционните системи Windows започва през отдалечената 1984. Целта на тези системи е създаване на нов потребителски интерфейс, който да подобри начина, по който потребителя работи с компютъра си и по този начин да разшири приложенията на настолните компютърни системи. През годините тези операционни системи претърпяват големи промени и нововъведения. Windows XP се появява на пазара през 2001 година и се явява първата операционна система, предназначена за крайния потребител, базирана върху Windows 2000 архитектурата. Основната компютърна архитектура, на която работи системата е 32 битова, като наскоро бе издадена и версия, която използва 64 битова микропроцесорна архитектура.

Разновидностти

Windows XP се разпространява в няколко различни версии, създадени, за да удоволетворят нуждите на различни класове от потребители:

· Windows XP Home Edition – предназначена за домашни компютри и лаптоп системи.

· Windows XP Professional Edition – предназначена за напреднали и бизнес потребители.

· Windows XP Media Center Edition съществуват няколко версии на тази операционна система, предназначена за възпроизвеждане в домашни условия на видео и аудио съдържание.

· Windows XP Embedded операционна система предназначена за използване във вградени компютри

Версиите Windows XP Home Edition и Windows XP Professional Edition също така се разпространяват и като Windows XP Home Edition N и Windows XP Professional N, като промяната в тези две системи, е че програмата Windows Media Player не се инсталира заедно с операционната система. Тази промяна е наложена поради изискване на Европейския съюз, с цел подобряване на условията за конкуренция на пазара за програми за възпроизвеждане на медийно съдържание.

Автоматична актуализация

Windows XP Professional включва възможността Automatic Updates (автоматично обновяване на системата, AU). AU е нова услуга, позволяваща на привилегировани потребители да управляват автоматичното сваляне и инсталиране на важни актуализации, поправки на сигурността и „кръпки” на системата. При свалянето на актуализациите, AU не затруднява работата на потребителя с интернет, AU използва иновативна технология, наречена bandwidth throttling, която позволява на AU да използва само незаетата от потребителя честотна лента за сваляне на актуализации. По този начин трафика на потребителя остава незасегнат. Повече информация за AU ще научите в следващи глави от този материал.

Копиране на файлове и папки на компакт-диск

Това е нововъведение, чиято цел е да се осигури поддържка на основните операции за работа с компакт-дискове, без да е необходима инсталиране на допълнителни програмни продукти. Поддържат се операции за запис върху CD-R и CD-RW дискове (не се поддържа запис върху DVD дискове).

Следните операции не се поддържат от Windows XP:

· Създаване на точни копия на вече създадени дискове.

· Създаване на ISO файлове (файлове, които представляват точно копие на съществуващ компакт-диск, използвани за поддържане на второ копие върху локалния диск, или предаване през интернет на съдържанието на даден диск)

· Създаване на дискове, позволяващи директно да бъде стартирана операционна система (bootable discs).

· използване на нестандартни форматирания на записа върху компакт диска.

· Запис върху DVD дискове.

Компресирани папки

Възможността Compressed Folders (Компресирани папки) дава възможността да се създават ZIP папки и разглеждане на тяхното съдържание.

Бързо превключване на потребители, при множество потребители на един компютър

Това нововъведение (Fast User Switching) позволява даден потребител временно да спре да работи върху дадения компютър и друг потребител да влезе и да използва компютъра. По този начин програмите на спрения потребител не се изключват (документите, които са били отворени, остават отворени). Когато вторият потребител завърши своята работа, спреният потребител може да продължи работата си от там, до където е стигнал.

Internet Connection Firewall

Защитната стена за интернет (Internet connection firewall) позволява компюътра, на който е активирана защитната стена, да бъде предпазван от атаки от интернет (примери за атаки, от които защитава защитната стена са: сканиране на портове и споделени по мрежата ресурси - принтери и файлове). Настройката и работата с тази защитна стена ще бъде описана по-късно.

Терминални услуги: Remote Desktop и Remote Desktop Connection

Тази услуга дава възможност отдалечени потребители да се включват и да използват ресурсите на даден компютър. Този отдалечен достъп може да се извършва през интернет или през модем. При използване на отдалчен достъп, потребителят влиза с потребителското си име и парола, след което може да работи с програмите, инсталирани върху съответния компютър.

Възможност за локализиране на операционната система

В Microsoft е разработена локализация на Windows XP за българските потребители. Повечето от съобщенията и диалозите на локализираната версия на операционната система са преведени на български език, като това позволява с компютъра да работят и хора, които не знаят достатъчно добре английски или друг чужд език.

Основни характеристики на Windows Server 2003 R2

история на сървърните операционни системи Windows

Развитието на сървърните операционни системи Windows започва с въвеждането на Windows NT 3.1 през 1993, която полага началото на въвеждането на 32 битови операционни системи. Наследник на Windows NT системата се явява Windows 2000 Server. Най-новото предложение за сървърна операционна система предлагана от Microsoft e Windows Server 2003, пусната на пазара през 2003 година. Последната версия на системата е R2, издадена през 2005, като тази версия въвежда допълнителни възможности и отстранява дефекти, открити след пускането на началния вариант на Windows Server 2003.

 

Разновидности

Майкрософт предлага Windows Server 2003 R2 в различни разновидностти с цел да удоволетвори нуждите на различни класове потребители. Всяка от тези разновидностти на Windows Server 2003 R2 е предназначена за отделен вид приложения и е достъпна на различна цена. Разновидностите са:

· Windows Server 2003 R2 Standard Edition - някои от характеристиките са: поддръжка на файл-сървър и сървър за печат, увеличена защита от интернет атаки.

· Windows Server 2003 R2 Enterprise Edition - някои от характеристиките са: поддръжка на многопроцесорна система (до 8 процесора -SMP), поддръжка на компютърен клъстер) до осем клъстеризирани компютъра), поддръжка на разширена до 64 GB RAM‑памет.

· Windows Server 2003 R2 Datacenter Edition – създадена за да удоволетвори нуждите за висока производителност и устойчивост на фирмите, поддържащи големи масиви от данни. Някои от основните характеристики са: до 32 процесора в един компютър (SMP), поддръжка на 64 GB RAM, стандартно се поддържа до осем клъстеризирани компютъра и разпределение на натоварването между тези компютри.

· Windows Server 2003 R2 Web Edition – разполага с основните необходими характеристики за приложение като интернет сървър: IIS 6.0, улеснено администриране и подръжка.

· Windows Small Business Server 2003 R2 – предлага интегрирано решение за нуждите на малкия бизнес. Стандартната версия на тази разновидност на Server 2003 са включени: Microsoft Windows SharePoint Services, Microsoft Exchange Server 2003 и Microsoft Shared Fax Services. В premium версията на тази разновидност са включени: Microsoft SharePoint Services, Microsoft Exchange Server 2003, Microsoft Office Outlook 2003, Microsoft Shared Fax Service, Microsoft Internet Security and Acceleration (ISA) Server, Microsoft SQL Server 2000 и Microsoft Office FrontPage 2003.

Терминален сървър

Тази възможност позволява върху един компютър с инсталиран Windows Server 2003 R2 едновременната работа на няколко потребителя, използващи функционалността на Remote Desktop Connection на клиентите. По този начин е възможно приложения, които изискват сериозни ресурси, да бъдат инсталирани върху сървъра, а всички клиенти, които се нуждаят от тези приложения, да използват терминални сесии за достъп до сървъра.

Файлов и принтер сървър

Windows Server 2003 R2 дава допълнителни възможности при реализиране на файлов сървър и сървър за печат.

Сървър за достъп до интернет

Windows Server 2003 R2 осигурява възможността всички компютри от локалната мрежа да споделят връзката към интернет, към която той е свързан. Същевременно при такава конфигурация той може да осигурява и защита на локалните компютри от атаки, идващи от интернет. Това се осигурява чрез използване и настройка на защитна стена.

Сървър за FTP/WEB/Mail (IIS 6.0)

Windows Server 2003 R2 идва с обновена версия на Internet Information Server 6.0. Тази версия в значителна степен е обновена и подобрена с цел повишаване на сигурността и производителнстта. Чрез използване на тази програма е възможно да се публикуват Уеб страници и FTP съдържания в интернет от съответния компютър. Настройката и поддръжката на тази подсистема, поради ограничение в обема, няма да бъде обект на разглеждане в тези учебни материали.

DNS (Dynamic Name Server) сървър

Дава възможността да се конфигурира сървър на имена, с което да се повиши скоростта на разпознаване (name resolution) на имената на сървърите в интернет. При конфигуриране на Уеб сървър, много често се налага и допълнителна конфигурация на сървъра на имена.

Автоматични актуализации

Както и при Windows XP, Windows Server 2003 R2 дава възможност да бъде настроен за автоматично сваляне и инсталиране на критични актуализации, с което значително се улеснява работата на администратора и повишава защитата на компютъра от атаки.

DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) сървър

Чрез настройката на този сървър се дава възможност компютрите от локалната мрежа да бъдат автоматично настроени с информация за това какъв IP адрес да използват, както и други настройки, необходими за комуникация с останалите компютри в локалната и глобалната мрежа (например: адрес на сървъра за имена; адрес на сървъра, осигуряващ достъп до интернет и други). Въз основа на DHCP може да се реализира настройка, чрез която операционните системи, които да бъдат стартирани на компютрите в локалната мрежа да бъдат определяни и получавани от сървъра.

Предаване на видео/аудио съдържание по мрежата

Чрез тази възможност на операционната система е възможно предаването на аудио- и видео-съдържание през мрежата до множество получатели. Например излъчване на интернет радио, като съдържанието се подготвя върху сървъра и се разпространява по мрежата.

 

source: bg-windows.info

 


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Прекрасно! Прекрасно! 100% [2 Гласове]
Много добро Много добро 0% [Няма гласове]
Добро Добро 0% [Няма гласове]
Средно Средно 0% [Няма гласове]
Зле Зле 0% [Няма гласове]
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,843,347 уникални посещения