Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Торенти

Торент технологията става все по-полулярна в България за разпространение на големи файлове. Обикновено, за да бъде свалена най-новата версия на някоя от модерните Линукс дистрибуции е необходимо тегленето на един или дори пет ISO файла, всеки един с размер от около 700 MB. Да не говорим, че вече не е рядкост свалянето и на цяло DVD.
От съществуващите P2P приложения, Emule-то е удобно за свалянето на такива обемисти файлове, но неговото предимство е най-вече в намирането и изтеглянето на трудно откриваеми файлове – примерно някоя по-стара дистрибуция на Линукс, необходима за инсталиране върху слаб компютър. При мрежата на eDonkey, която се ползва и от мулето, трансфера става по-бавно, особено ако файлът е много непопулярен и се притежава само от няколко от членовете на световната P2P мрежа. Освен това технологията, на която се базира мрежата не позволява географското и райониране и заради това не е възможно оползотворяването на много по-бързия в страната ни достъп до пиъринга.
Торент мрежите пък позволяват географското райониране и споделяне на файлове на общностен принцип, тъй като тракерите които са в основата на мрежата могат да служат като регулатор.

Този вид мрежи са от взаимопомагателен тип и когато сваляте нещо, то вие в същия момент предоставяте и на другите участници в мрежата фрагментите от файла, които вече са пристигнали при вас. По този начин, ако споделите в мрежата файл, който никой друг не притежава, но интересът към него е огромен, то на практика той ще се разпространи подобно на клюка или слух сред всички заинтересовани, като за целта няма да се наложи всички да го теглят само от вас. Файлът просто се разпределя в мрежата и всеки ще тегли от вас най-вече тези фрагменти, които не се намират в никой друг.
В торент приложенията човекът, който качва съдържание се нарича сийдър, а този, който тегли лийчър.

Приложения

За да се работи с торент мрежите е необходимо наличието на специален софтуер за връзка, тъй като той не ползва стандартните HTTP и FTP портове за сваляне на файловете, а механизма на дистрибуция е по-сложен.
Едно много добро приложение за работа с торент мрежите е BitComet, което според мен донякъде наподобява популярният FlashGet. Клиент-сървърът (защото като част от мрежата вие сте не само клиент, но и сървър) може да се свали от адрес http://www.bitcomet.com/, като в инсталационният пакет присъства и локализация на български език. Размерът на файла е 1.7 MB и след инсталацията е добре да бъде настроен така, че да отговаря на вашите предпочитания. Една от най-важните настройки е ограничението на скоростта, като скоростта на сваляне зависи в голяма степен от скоростта на качване.
За това, че BitComet много прилича на FlashGet говорят много от неговите настройки, сред които възможност да се резервира място на диска за файла, поставянето на окончане bc! на незавършените файлове (jc! При FlashGet). Погледнете настройката отнасяща се за това, къде да се свалят файловете. По подразбиране след изтеглянето им можете да ги намерите в директорията c:\Program Files\BitComet\Downloads, която според мен не е най-удобното място за тази цел.

Сваляне на торенти

С Bitcomet свалянета на торенти е също толкова лесно, колкото е и при FlashGet – избирате файла и той започва да се сваля. Можете да подадете торент файл на Bitcomet и директно от вграденият в него браузър, който е базиран на Internet Explorer, а ако това ви притеснява, можете спокойно да не използвате тази функция, а да сърфирате с Opera или Firefox. При всеки случай, когато щракнете върху даден файл с разширение .torrent, той ще се отваря в BitComet и трансферът му започва автоматично.
Разбира се, можете да добавите в опашката на приложението колкото си файлове пожелаете и дори подобно на FlashGet да посочите максималният брой свалящи се едновременно файлове, дали компютъра след свалянето им да се изключи и др.
Докато работи приложението можете да следите и развитието на трансферите, като информацията е доста богата – ще видите „здравето“ на връзката, от колко човека теглите и колко теглят от вас, кой тракер използвате и кога е следващия му анонс. Когато сваляте файлове, можете да наблюдавате техния прогрес, средна скорост на трансфер и в двете посоки, както и размер на парчетата на които е раздробен файлът.

Създаване на торенти

В случай, че желаете да създадете собствен торент файл, който да споделите с другите потребители, можете да го направите много лесно с натискането на бутона „Създаване на торент“. Той се създава изключително лесно – посочва се файла или папката която ще се разпространява, избира се на колко парчета да бъде раздробена, посочва се предпочитаният тракер сървър и ако желаете да се генерира .torrent файл, щраквате върху отметката за това и написвате името му.
Ще припомня, че тракер сървърите са тези, които свързват отделните потребители – вие няма да качите вашият файл на сървъра, а само малък файл с информация за споделения файл и данни къде може да бъде намерен.
Когато качите .torrent файл на тракера, съдържащ информация за споделеният на вашият компютър файл е добре да продължите да го „сийдвате“ поне ден-два, за да може той да се разпространи сред другите потребители и да отпадне нуждата от вашето онлайн присъствие при по-нататъшното му разпространение.

Източник: www.bglog.net


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,858,122 уникални посещения