Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

220 волта интернет

"Не бъркай в контакта! Ще те удари интернетът!" В момента подобно предупреждение звучи странно, но скоро това може да се промени. Технологиите за пренос на данни през електропреносната инфраструктура не са новост. От близо десет години се експериментира силно в тази насока. Своеобразен зенит в развитието на т.нар. Broadband over Power Line (BPL) бе достигнат преди две години, когато Федералната комисия по комуникациите (FCC) на САЩ официално лицензира тази технология. Въпреки това за момента тя е много слабо разпространена. Причините за това са, от една страна, технологични - BPL предизвиква смущения в сигнала на аматьорските радиостанции и радиоканали за спешни случай, а, от друга, финансови - досега компаниите, поели подобна инициатива не успяват да улучат точния бизнес модел.

Интернет за масите

Миналата сряда технологичната компания
IBM обяви, че е сключила договор с интернет провайдъра International Broadband Electric Corporation (IBEC), чрез който се превръща в първия голям системен интегратор замесен в проект за доставяне на интернет през електропреносната мрежа. Стойността на сделката е 9.6 млн. долара, а задълженията на IBM са свързани с цялостното менажиране на проекта, упражняване на контрол и обучаване на персонал, който ще инсталира BPL устройства към съществуващата електропреносна мрежа на 13 енергийни обединения, опериращи в седем щата, включително Алабама, Пенсилвания, Вирджиния и Уисконсин. От своя страна известният в затънтените части на Щатите интернет доставчик IBEC ще предостави необходимото оборудване, BPL технологията, както и ще изпълнява ролята на интернет доставчик, разбира се. Освен възможност за достъп до интернет в отдалечените кътчета на американската провинция IBM вижда сериозен бизнес потенциал в тази инициатива. Служител на компанията разказва пред интернет изданието Еfluxmedia, че стойността на сделката е 9.6 млн. долара, но в САЩ има 900 енергийни обединения, които покриват близо 75% от наземната площ и около 12% от населението на държавата. Ако те решат да се възползват от BPL технологията, бизнесът придобива сериозни размери. Около 30 млн. са потенциалните потребители на интернет, които не разполагат с достъп до кабелна или xDSL връзка и биха се възползвали от BPL технологията. Според изпълнителния директор на IBEC Скот Лий за осъществяването на проекта ще са необходими две години и обща инвестиция от около 70 млн. долара, пише Асошиейтед прес. Парите за финансирането на проекта са осигурени чрез нисколихвени заеми, отпуснати от Министерството на земеделието на САЩ, добавя изданието.

Точно сега

Според IBM и IBEC моментът за налагането на BPL технологията е дошъл. В близкото минало множество компании се опитаха да я използват, но повечето от тях безуспешно. Причините са най-вече ниската скорост на предлагания интернет достъп и смущенията, които BPL предизвиква в аматьорските радиостанции и честоти, отделени за спешни случаи. Скот Лий смята, че най-големият напредък в развитието на технологията е измислянето на начин за дистанционно управление на крайните устройства. Чрез него може да се регулира честотата, на която работят, и дори да бъдат изключвани, когато навлязат в "забранени територии" на честотния сектор. Все още обаче съществуват някои чисто технологични несъвършенства, които оскъпяват интеграционния процес. Например на всеки 1000 метра електропреносна жица трябва да се инсталира усилвател на сигнала, а в дома на потребителите, които ще се възползват от услугата, трябва да се достави специален BPL модем, който да се "включи в контакта".

Скоростта, която може да се достави на крайните потребители, чрез електропреносната мрежа не е кой знае колко висока. Тя варира от 256 Kbps до 3 Mbps, което изглежда наистина малко, но не и ако най-близкият ви съсед живее на пет часа път с кола от вас. При завършването на проекта след около две години близо 70 хил. души ще могат да се възползват от "електрическия интернет". В момента цените, които плащат 1400-те клиенти на IBEC, варират от 30 до 90 долара в зависимост от скоростта.

Това, че световноизвестна компания като IBM се ангажира с подобен проект, определено е добър знак за бъдещето на BPL стандарта, който мнозина вече бяха отписали. Все още обаче остават притесненията на притежателите на аматьорски радиостанции, както и прогнозите на песимистичните наблюдатели на технологичния сектор, според които е напълно възможно това да е поредната добре звучаща инициатива за предоставяне на бърз интернет в американските села, която ще се провали безславно.


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.00 секунди
2,858,186 уникални посещения