Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

ЛАН интернет за два домашни компютъра чрез инсталиране на прокси сървър

Използва се програмата CCProxy, която прави прокси сървър на компютъра, който получава интернета и го рутира към съществуваща локална мрежа. Лошото е, че тази програма може да осигури връзка на максимум три компютъра от локалната мрежа.

 

Условно ще наричам компютъра, който получава интернет “първи комп”, а компютъра, към който се рутира трафика “втори комп”. Първо трябва да се вържат двата компа в локална мрежа, така че да се виждат и да могат да комуникират, а в същото време първия комп трябва да може да получава интернет. На първия комп трябва да има две ЛАН карти. Първата ЛАН карта, по която идва интернета не й пипаш настройките. Нея я вижда доставчика и нейният МАК адрес му излиза на него и по него той те следи. За да могат двете ЛАН карти да работят едновременно трябва да имат различни IP адреси, т.е. трябва домашната ти локална мрежа да има IP адреси, които да са различни от IP на мрежата, по която по същество получаваш интернет. Проверяваш ЛАН картата, по която ти идва интернета какви са й настройките. Те могат да са примерно такива:

 

IP address:                               192.168.10.30

Subnet mask:                            255.255.255.0

Default gateway:                       192.168.10.10

Preferred DNS server:              192.168.0.111

 

Най-вероятно твоят интернет доставчик, както повечето доставчици ти е дал някакво вътрешно-мрежово IP. Това означава, че първата ЛАН карта на първия комп, по която ти идва интернета вече е член на някаква локална мрежа. Ето защо на втората ЛАН карта на първия комп трябва да сложиш настройки, които да са различни, например:

 

IP address:                               172.16.1.1

Subnet mask:                            255.255.0.0

 

Другите параметри може да не ги въвеждаш, но е важно IP адресите на двете карти на първия комп да са различни. По този начин двете локални мрежи, а именно тази по която получаваш интернет и твоята домашна мрежа ще са отделени една от друга. На ЛАН картата на втория комп в такъв случай слагаш настройки:

 

IP address:                               172.16.1.2

Subnet mask:                            255.255.0.0

Default gateway:                       172.16.1.1

 

За Default gateway на ЛАН картата на втория комп слагаш IP адреса на втората ЛАН карта на първия копм.

 

Двата компа трябва да са членове на една workgroup. Когато оправиш и това те вече трябва да се виждат. Те трябва да са свързани с кроснат кабел (crossover cable). Такъв кабел се използва само за връзка между два компютъра. Характерното за него е, че първо и второ краче от едната букса отиват на 3 и 6 позиция на другата букса. Ако нямаш такъв кабел или не си сигурен, че е кроснат можеш да отидеш в който и да е компютърен магазин (по “Раковски” ги има много) и да им кажеш да ти направят, те ще знаят как да го свържат. За да могат двата компа да си обменят информация трябва да бъде разрешен също така и File and Printer Sharing.

 

По въпроса за firewall-а, той ти е необходим за твоя собствена сигурност, но дори и без него доставчика няма да може да види, че имаш второ PC вързано, защото реално втория комп използва същата ЛАН карта, която ползва и първия комп, т.е. целият ти трафик излиза през само една ЛАН карта и съответно само един МАК адрес. Ако имаш инсталиран firewall трябва да го настроиш така, че да разрешава комуникация между компютрите на локалната мрежа. Аз лично ползвам ZoneAlarm и съм доволен. Ако имаш нужда от помощ и по неговите настройки пиши ми пак.

 

След като това дотук е направено си инсталираш CCProxy, в което няма нищо особено и си слагаш и крака за него. Неприятното на цялата история е, че за да има втория комп интернет трябва първият комп да е винаги включен.

 

Включваш програмата и отиваш в Options. Ще ти се появи този екран:

 

 

 

Записваш си стойностите на тези 5 порта, които съм ти очертал. Вляво слагаш отметка на Auto Startup, за да може програмата да се зарежда заедно с Windows-а. Долу вдясно избираш IP адреса на първата ЛАН карта на първия комп, тази настройка, която доставчика ти е сложил и също така слагаш отметката вдясно (при мен цифрите са 172.16.16.151, при теб сигурно са други).

 

Сега вече трябва на втория комп да настроиш всички програми, които използват интернет, да използват прокси сървър. Това са Internet Explorer, Outlook Express, ICQ, ъпдейтър на антивирусна програма, даунлоуд мениджър, въобще всички, които излизат в интернет, трябва в настройките да им укажеш да използват прокси сървър. Аз ще ти обясня това за Internet Explorer, за другите програми нещата са аналогични.

 

В Internet Explorer отиваш в Tool-->Internet Options-->Connections-->LAN Settings. Слагаш отметка на Use a proxy server for your LAN...

 

 

...и натискаш Advanced.

 

 

В дясната колона нанасяш портовете от фигура 1, а в лявата колона въвеждащ IP адреса на първата ЛАН карта на първия комп. С това настройките на Internet Explorer са готови. За другите програми мисля, че можеш да се оправиш и сам. Общото при тях е, че там където са настройките за прокси сървър, за адрес на прокси сървъра въвеждаш IP адреса на първата ЛАН карта на първия комп и след това въвеждаш съответния порт, 808 или 1080.


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Прекрасно! Прекрасно! 100% [2 Гласове]
Много добро Много добро 0% [Няма гласове]
Добро Добро 0% [Няма гласове]
Средно Средно 0% [Няма гласове]
Зле Зле 0% [Няма гласове]
Страницата се зареди за 0.00 секунди
2,843,346 уникални посещения