Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Битката на чипмейкърите за 22 nm технлогичен процес

Битката на чипмейкърите за 22 nm технлогичен процес

 


Мнозина скептици отдавна предричат край на закона на Мур – миниатюризацията не може да продължава без край и с такива темпове, както сега. Независимо от това, законът, формулиран преди около половин век все още е справедлив. Поредният етап, позволяващ ни да смятаме, че и в следващите няколко години електрониката ще се развива по набелязания сценарий, е усвояването на най-новия технологичен процес за производство на интегрални схеми – 22 нанометра.

Днес съществуват няколко „центъра“ за развитие на технологиите за производство на полупроводникови устройства. Първият е компанията IBM, с която си сътрудничат AMD и Freescale Semiconductor. Именно те вече са успели да създадат микросхема на статична памет (SRAM) по 22 nm технологични норми. В този случай клетката на паметта се състои от шест транзистора с минимална широчина на гейта 22 nm. При това, разстоянието между два съседни транзистора е 90 nm. Според инженерите, тези цифри са рекордно ниски и като следствие, площта на клетката статична памет е много малка – само 0,09 микрометра. За съжаление, за сега характеристиките на получените устройства не позволяват да се започне комерсиално използване на технологията, в частност, говори се за много ниска производителност. Но на този етап на изследванията, инженерите не се използвали цяла редица технологии за оптимизация на схемите.

Вторият център за развитие на полупроводниковата индустрия е компанията Intel, която пусна на пазара 45 nm интегрални схеми и без съмнение, първа ще премине на 32 nm технологичен процес. Впрочем, водещият световен чипмейкър спокойно гледа напред – инженерите на компанията активно разработват 22 nm технология. При това, основните параметри, такива като широчината на гейта на транзисторите и разстоянието между тях, точно съответстват на параметрите, постигнати от IBM, AMD и Freescale Semiconductor.

Отскоро към IBM и нейните партньори и Intel се присъедини и тайванската компания TSMC, която също има намерение да стане един от лидерите в разработката на нови технологии за производство на полупроводникови устройства. Преди две години представители на тайванския чипмейкър публично обявиха за разработката на 32 nm технологичен процес, при това без такива нововъведения като higk-k диелектрици и метален гейт. Между другото, неотдавна TSMC заяви, че ще пропусне този етап на развитие и ще премине директно към 28 нанометров технологичен процес. По всяка вероятност, TSMC вече е създала първия прототип на 28 nm статична памет. За нея има известна информация – 24 nm широчина на гейта, но по-висок работен ток, отколкото при 32 nm устройства на Intel. През октомври 2008 г. компанията заяви, че планира да започне серийно производство на най-новите микросхеми още през третото тримесечие на 2010 г. Тоест, инженерите на TSMC имат на разположение само година и половина, за да завършат разработката на технологията.


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,844,209 уникални посещения