Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Директно от кухнята – новите процесорни планове на Intel

Директно от кухнята – новите процесорни планове на IntelОще до края на тази година компанията ще пусне 32-нанометрови двуядрени чипове за настолни и преносими компютри от масов клас, като ще прескочи планираните по-рано анонси на подобни процесори, произведени по 45-нанометров технологичен процес.


Това стана ясно от няколко официални прес събития и телеконференции организирани от Intel през последните дни.

32-нанометра през четвъртото тримесечие на 2009
Актуализираната "пътна карта" има за цел да ускори внедряването на най-новите технологии в лаптоп и десктоп чиповете, заявиха представители на компанията по време на проведена вчера в Сан Франциско пресконференция, макар и да не споменаха кога точно въпросните процесори ще влязат в реални продукти на пазара.

Става въпрос за произведени по 32-нанометров технологичен процес продукти, предназначени да заменят сегашните 45-нанометрови CPU изделия. Те разбира се, ще бъдат по-евтини за производство, ще работят по-бързо и ще консумират по-малко ток, като в същото време ще позволят и на корпорацията да понамали производствените си разходи.
Очаква се също, че новите чипове ще пораздвижат доста конкурентния пазар на преносими компютри като дадат на потребителите и нови основателни причини за ъпгрейд и нови покупки, тъй като на същата цена те ще могат да получат значително по-висока производителност

Според официалната информация, до края на годината на пазара ще излязат нови двуядрени чипове за лаптопи с кодово име Arrandale, които ще заменят Auburndale процесорите, базирани на архитектурата Nehalem, както и 32-нанометрови dual-core продукти за настолни РС с кодово име Clarkdale, предназначени за замяна на Nehalem-базираните Havendale чипове.
Мобилните Arrandale процесори ще повишат графичната производителност, като в същото време ще консумират по-малко енергия от Core 2 чиповете, което ще подобри времето за автономна работа на лаптопите, каза по време на конференцията в Сан Франциско Стивън Смит, вицепрезидент и шеф на оперативна група в Intel. Представителите на компанията не задълбаваха твърде много в технически подробности, но според тях тактовите честоти на новите процесори ще бъдат близки до тези на сегашните CPU, използвани в преносимите компютри, но ще могат да обработват повече информационни потоци на ядро, при сходна или по-ниска енергоконсумация.

Въпросните нови процесори ще бъдат част и от нова микроархитектура, наречена Westmere, а основната нейна идея е да усъвършенства достойнствата на сегашната 45-нанометрова Nehalem. В случай, че сте забравили, архитектурата Nehalem, която е в основата на обявените в края на 2008 г. чипове Core i7, е с интегриран контролер за паметта и подобрява значително скоростта на комуникациите между CPU блока и останалите системни компоненти. Тя се смята за значителен ъпгрейд спрямо предишните микроархитектури на Intel, тъй като елиминира много доскорошни "тесни места", като повишава съществено показателя "производителност за ват". Точно затова Intel залагаше много на тази архитектура и планираше през втората половина на тази година да пусне поредица от нови двуядрени Nehalem-базирани процесори от масов клас за лаптопи и настолни РС. Именно тези планова обаче ще претърпят промяна - в посока на ускоряване внедряването на по-новите 32-нанометрови CPU решения, чиято поява изглежда ще се състои предсрочно.

Точно това ще стане с архитектурата Westmere, която комбинира отличителните черти на Nehalem с графични възможности, интегрирани в процесора и, ако се съди от първите (неофициални) блок диаграми, ще бъде в основата на 6-ядрени CPU чипове с TDP фактор от около 130W. В резултат, производителите на компютри ще могат да увеличат производителността, да повишат енергоефективността и да опростят производството на системи, в сравнение със сегашните решения. Според официалната информация, производството на Westmere чипове ще стартира през третото тримесечие на 2009 г. а масово 32nm продукти ще последват през 2010 г.


Причините за промяната
Сред основните фактори за това решение на корпорацията е отбелязваното от аналитиците намаляване на търсенето за CPU продукти (в световен план). Това налага на Intel да вземе драстични мерки, за да промени положението, тъй като възвръщаемостта от по-нататъшната разработка на 45-нанометровите технологии (особено при лаптопите) може да се окаже минимална. От друга страна, Intel вече има готовност за гладко преминаване към 32-нанометров производствен процес, което е и предпоставка за бързо придвижване към производство на споменатите по-горе Westmere чипове.
Според аналитиците от световните агенции оптималният момент за такава промяна е именно тогава, когато търсенето намалява и рисковете (от евентуален неуспех) са по-малки.


Инвестициите
Това до голяма степен обяснява и новите инвестиционни планове на Intel, които бяха споделени вчера на специална теле-конференция лично от главния изпълнителен директор на корпорацията Пол Отелини (на снимката). Според него, компанията ще вложи $7 милиарда през следващите две години за изграждане на модерни производствени мощности в САЩ, които ще поемат реализацията на 32-нанометровата технология. Всъщност планът е впечатляващ и защото представлява най-голямата инвестиция на Intel досега в нов производствен процес.

„Инвестираме в Америка, за да поддържаме Intel на върха на иновациите.Тези производствени мощности ще произвеждат най усъвършенстваните компютърни технологии в света. Възможностите на нашата 32-нанометрови фабрики са необикновени, и чиповете, които произвеждат ще станат основни градивни единици на дигиталния свят, които ще генерират икономическа възвръщаемост далеч отвъд рамките на нашата индустрия", заяви Отелини. Инвестицията ще бъде в съществуващите производствени мощности в Орегон, Аризона и Ню Мексико и ще поддържат близо 7000 високоплатени високотехнологични работни места, които са съществена част от общия персонал на компанията в САЩ от над 45 000 души.


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,843,360 уникални посещения