Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Какви биват сензорните дисплеи?

В наше време сензорните екрани вече не са екзотика. На външен вид те си приличат, но по конструкция се различават. Днес най-разпространени са дисплеите, работещи на капацитивен и резистивен принцип, както и техните разновидности.

 Мултитъч

Така се нарича технологията, позволяваща да се разпознават натисканият на сензорния екран в няколко точки едновременно. Това естествено дава нови възможности за управление на устройствата. Пример за използване на технологията мултитъч е интерфейсът на Apple iPhone.

 

Капацитивни сензорни дисплеи

Сензорният екран, работещ на капацитивен принцип, реагира на докосване. Той представлява стъклен панел, покрит с прозрачен проводящ състав. В ъглите на панела са разположени четири електрода, към които се подава променлив ток. В момента, когато потребителят докосне с пръст екрана, електрическият заряд от проводящия слой се насочва към кожата на човека. Контролерът на дисплея измерва силата на тока в четирите електрода – тя е пропорционална на разстоянието от ъгъла на панела до точката на докосване.

Пример: LG Prada

Като се съпоставят получените данни, могат да се получат точни координати на мястото на докосване. Сензорите, действащи на този принцип се усещат с пипане – те сработват от леко докосване, при това по-бързо и по-точно реагират на натиск с пръста, отколкото с нокът. Нещо повече, при използване на други предмети те не реагират, особено ако са непроводящи. По тази причина, телефон с такъв екран не може да се управлява с ръкавици. Освен това, при спадане на околната температура, електрическите характеристики на сензора се променят и екранът започва да работи по-лошо. Впрочем, този принцип се използва и в тъчпада на лаптопите.

Проекционно-капацитивни екрани

Съществува още една разновидност на капацитивния сензор – проекционно-капацитивен дисплеи. На обратната му страна се намира мрежа от електроди. В мястото на докосване с ръка се променя електрическият капацитет, а контролерът определя в коя точка на пресичане на електродите се е случило това и определя координатите.

Пример: Apple iPhone

Освен висока прозрачност и дълъг живот, подобни екрани имат и още две важни преимущества – стъклото-подложка може да направено доста здраво (и относително дебело), а освен това те поддържат мултитъч. Минус на тези екрани е по-ниската точност в сравнение с обикновената капацитивна технология.

 

Резистивни сензорни дисплеи

На практика, резистивният сензор реагира на натиск. Екранът се състои от две пластини, между които се намира състав, който не провежда електрическия ток. Ако се докосне външната гъвкава (и прозрачна) пластина с пръст (или друг предмет – в този случай няма значение), пластините се допират и протича ток. За да определи мястото на докосване, контролерът по двойки измерва напрежението между електродите, разположени в краищата на дисплея.

Пример: HTC Touch Diamond

Особеност на резистивния дисплей е, че за да сработи е необходимо да се приложи физическо усилие, при това реагира по-добре на натиск с нокът, отколкото с пръст. Устройствата с резистивни дисплеи често се комплектоват с писалка (стилус). Тези екрани осигуряват по-висока точност на управление – с писалката може да се натисне дори пиксел, докато с пръст на капацитивния екран ще попаднете в доста голяма област. Но поради постоянния си контакт с твърди предмети, гъвкавата пластина бързо се покрива с драскотини. Именно с резистивни дисплеи са снабдени повечето мобилни устройства.

 

Други типове сензорни дисплеи

Съществуват и други сензорни технологии, някои от които доста екзотични. Например, използване на мрежа от инфрачервени лъчи или даже генериране на ултразвукови вълни. Има и системи с използване на камери, проследяващи движението (тук също се използва мултитъч), както и технологии с използване на тензопокритие, деформацията на което променя електрическото съпротивление.http://pcworld.bg


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,843,351 уникални посещения