Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

За и против Google Chrome OS

Наскоро Google представи своята операционна система Chrome OS и веднага в Интернет започна бурното обсъждане на нейните плюсове и минуси.

Както е известно, Chrome OS се очаква към края на следващата година. Тази система ще се стартира на специфичен хардуер, удовлетворяващ изискванията на Google. Така например, операционната система ще може да работи само на нетбуци, снабдени със SSD дискове, Wi-Fi и пълноразмерна клавиатура. Всички програми на Chrome OS са уеб приложения, а копия на потребителските данни ще се съхраняват на отдалечени сървъри – в „облаците“.

 

 

Предвид информацията, предоставена от Google, могат да се посочат няколко положителни възможности на Chrome OS.

Скоростта на стартиране на бъдещите нетбуци няма да надвишава 10 секунди, тъй като освен браузъра Chrome, операционната система няма да зарежда други приложения и услуги, нуждаещи се от драйвери и ресурси.

Отделено е внимание и на въпросите за безопасността. Ядрото на системата е разположено в защитена срещу запис област, а всички приложения се изпълняват в табове на браузъра, всеки от които е с ограничени права за достъп. Съхраняваните локално потребителски данни се криптират. „Облачната“ концепция предполага висока достъпност на приложенията и данните от всяка точка и от което и да е устройство.

Поддръжката на архитектурите x86 и ARM ще осигури на потребителите избор между два класа бъдещи небуци. Не е изключено да бъдат пуснати и ARM смартбуци, работещи с Chrome OS.

 

 

Иновативното меню на приложенията, прикрепено към табовете на браузъра, е отличен маркетингов ход, позволяващ на разработчиците да популяризират свои разработки чрез нагледен и бърз достъп до тях. Уеб сайтовете се приравняват с уеб приложенията, което означава, че Chrome OS ще поддържа и такива конкурентни проекти, като Microsoft Office Live.

Потенциалът на Chrome OS ще се разкрива постепенно – новата система ще популяризира тънките клиенти, снабдени с минимум изчислителни възможности, тъй като обработката на данните ще бъде поета от „облачните“ сървъри. Освен това, фокусирането на Интернет определя и коросплатформеността на приложенията на Chrome OS – от страната на клиента ще се стартира всяка програма, тъй като тя на практика е стартирана на сървъра.

Някои особености на новата операционна система обаче трябва да се разглеждат от отрицателна позиция.

В Google описват бъдещите нетбуци с Chrome OS като „устройства-компаньони, допълващи основния компютър“. В компанията вероятно са забравили, че потребителите вече се научиха, например от iPhone, да имат универсално и главното, компактно устройство, снабдено с програми за всякакъв вкус.

Облакът“ на Google не винаги ще е достъпен, а в света не са толкова много местата с добро Wi-Fi покритие. Добър пример за това са самолетите – публични хот-спотове в него няма, а за Интернет достъп се плаща.

Неопределена е и поддръжката на офлайн работа за сметка на HTML5. Разработчикът трябва самостоятелно да реализира подобна възможност в приложенията, макар опитът с Google Gears да показва, че това не е толкова трудно. Но уеб приложенията за сега не могат да се сравняват с настолните програми - Picasa и Flickr притежават само съвсем малка част от мощта на Adobe Photoshop.

Игрите за Chrome OS, които всъщност ще се играят в браузъра, няма да излязат извън пределите на офисните развлечения поради липсата на отделени за целта хардуерни ресурси. Но тук трябва да си спомним разработвания амбициозен проект OnLive, който позволява да се играят взискателни към хардуера игри даже на евтини устройства, които не са в състояние да обработват обилието от графична информация. Ясно е, че за целта ще е нужна високоскоростна Интернет връзка с минимално възможно забавяне на пакетите данни. Концепцията е проста – цялата работа по обработката на 3D графиката се поема от компютрите на „облачната“ услуга OnLive – за потребителските устройства остава само да изведат на екрана поточното видео.

Android приложенията не работят в Chrome OS, тъй като те трябва да бъдат инсталирани локално, което е забранено в тази OS. Браузърът Chrome не може да се замени с алтернативен, например Mozilla Firefox. Но пък всеки от разработчиците е свободен да модифицира отворения код на Chrome OS и да пусне собствена версия на системата.

Не е ясна ситуацията с разширенията и останалите методи за настройка. Понеже браузърът Chrome “разбира“ HTML5, отпада необходимостта от браузърните плъгини Adobe Flash или Microsoft Silverlight. Но при това, не е много ясно как ще бъдат реализирани нужните технологии, в това число и тези, които изискват инсталиране на изпълним код – например, странични плъгини, уиджети, аплети и т.н.

След публикуване на изходните кодове на Chrome OS, редица ентусиасти се втурнаха да изпробват тази OS. Тъй като тази система е с отворен код, мнозина решиха да си направят и собствени сглобки и да ги инсталират на нетбуци или чрез виртуални машини.

Така например, Брад Келет публикува на YouTube видеоклип, в който показва стартирането на операционната система на нетбука ASUS Eee PC 701.


 

 

На видеото ясно се вижда, че системата действително прилича на браузъра Chrome, но се стартира значително по-дълго от обещаните 7 секунди. Освен това, екранът неточно се мащабира за резолюцията 800 х 480 точки. Проблемът тук може да се крие в недостатъчната оптимизация на Chrome OS за стария хардуер, иначе като цяло системата работи добре.

 

 

Експертите на сайта Phoronix пък са решили да проверят производителността на Chrome OS, както и времето за автономна работа на устройствата под нейно управление и то в сравнение с други OS с отворен код. За тестово устройство е изпран нетбукът Samsung NC10, а обекти за сравнение са програмните платформи Ubuntu Netbook Remix 9.10, Moblin 2.1, Fedora 12 и openSUSE 11.2.

 

 

Резултатите от тестовете се оказват доста любопитни. За най-добра система е призната Ubuntu Netbook Remix 9.10. Добри показатели демонстрира и openSUSE 11.2, но производителността на Chrome OS не прави особено впечатление. Впрочем, до официалното представяне на разработката на Google има още доста време, за което характеристиките на операционната система би трябвало да се подобрят.

 

 

Изненадващ резултат от тестовете са относително слабите показатели на операционната система Moblin 2.1 - както е известно тя е разработка на Intel, която влага не малко усилия да я оптимизира за работа със своите платформи.

Ще отбележим, че тестовият пакет на Phoronix включва възпроизвеждане на видео с формат H.264, компресия на данни по стандартите на LZMA и 7-Zip, триизмерния шутър от първо лице OpenArena, кодиране на аудиофайлове от формата WAV в OGG и видео във формат H.264, както и тестовете IOzone и PostMark.

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.00 секунди
2,851,219 уникални посещения