Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Топ защитните продукти от поколение 2010

В съвремието ни управлявано от компютри с всяка изминала година авторите на зловреден софтуер стават все по-хитри, по-интелигенти и по-дръзки от всякога. Доказателство за това е, че в последно време успяват да настанят пъклените си деяния дори в големи, комерсиални сайтове, които по презумпция се водят сигурни и защитени. Сега е времето когато всеки потребител има нужда от антивирусен софтуер, но генералните въпроси "Кой?" и "Защо?" винаги са на преден план. От PC World подложихме на щателни тестове последните версии на шест от най-популярните антивирусни програми, за да определим кои продукти биха могли най-адекватно да защитят РС-то ви през 2010-та година.

 

Как да изберем правилният антивирусен софтуер

Когато става въпрос за софтуер по сигурността на система, имате на разположение много варианти - от безплатни антивирусни програми, през платени, до мултифункционални пакети. Големият проблем, разбира се, е кой подход ще ви приляга на много...

Пакети всичко-в-едно. Както подсказва името, тук става въпрос за пакети, които включват общо взето всичко, което ви трябва за поддържането сигурността на машината, че дори и отгоре. Освен задължителната антивирусна програма, в пакетите винаги има защитна стена и допълнителни функции, като такива против фишинг, скам, спам, родителски контрол, филтриране на уеб сайтове, а понякога и цял спектър от инструменти поддържащи производителността на системата.

Самостоятелни антивирусни програми. Тези които ще разглеждаме в настоящият материал - силно варират, но генерално имат по-малко опции, отколкото пакетите. За пример, Norton AntiVirus предлага защита срещу различните форми на зловреден код, но няма защитна стена, не предлага защита срещу фишинг, нито родителски контрол.

Имате ли нужда от антивирусен пакет? С една дума - не. Лошото на пакетите е, че тъй като са насочени към прекалено много фронтове, рядко ефективността на повечето включени допълнения е над средната. Освен това, много потребители предпочитат да защитават компютрите си с разнообразни комбинации от продукти по сигурността и това решение е по-удачно, стига да имате времето и желанието да се запознаете с различните варианти, а след това и да ги комбинирате успешно. Можете да използвате самостоятелно антивирусно приложение, като G-Data Antivirus заедно с безплатна защитна стена от тези които предлага ZoneAlarm. Windows Vista и Windows 7 идват в пакет с двустранни защитни стени, които могат да блокират при необходимост входящият и изходящият мрежов трафик. Отделните защитни стени обикновено са по-гъвкави и с повече настройки от вградените (в ОС или антивирусния софтуер), но потребителите на Windows Vista и 7 могат да се спрат и на безплатният Windows 7 Firewall Control http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64950-order,4/description.html), който ще ви предостави достатъчно опции за контрол над сигурността.

Не на последно място, въпреки че въпросът е насочен към антивирусните програми, които се занимават с вируси, троянци и червей, нека не забравяме, че съществуват и още опасности, като шпионския и рекламния софтуер, с които се занимават антишпионските продукти. А най-правилната защита би била тази комбинираща и двата вида програми.Безплатните антивирусни програми

Много от компаниите по сигурността предлагат и безплатни антивирусни програми, като допълнение към платените си продукти. Сами се досещате обаче, че бидейки безплатни нещо трябва да им липсва, в противен случай нямаше да има нужда от платените им еквиваленти. Като начало, платените предоставят навременна и качествена техническа поддръжка (включително по телефона и чрез електронната поща), докато безплатните са ограничени до списък с "най-често задаваните въпроси" и форуми за споделяне на проблеми.

Истинската разлика идва от това, че безплатните не са дотолкова всестранни и функционални - ъпдейтите при тях се случват много по-рядко (а понякога дори за това се изисква да си платите), а и реално доколко полезен е антивирусния софтуер се разбира когато се изправи срещу нова заплаха. Антивирусният софтуер базиран на сигнатури, може да ъпдейтва базата си само тогава когато бъде разкрит нов щам на опасност. Това означава, че докато новата заплаха не бъде официално открита и не бъде създадена сигнатура срещу нея (която да свалите на компютъра чрез ъпдейт) няма да сте защитени срещу новите опасности.

В основата си и платените, и безплатните антивирусни програми съдържат един и същ антивирусен енджин - претърсват за сигнатурите на познат вирусен код, за да засичат и отстраняват инфекции. Но ако сте от активните сърфиращи и в ежедневните ви действия влизат браузването на сайтове за възрастни, търсенето на кракове, споделянето на файлове, онлайн залагания и други високорискови дейности, то не си мислете, че безплатният софтуер ще успее да ви защити адекватно.

И още - болшинството от безплатни програми идват в комплект с куп нежелани допълнения, само част от които могат да са инсталирането на допълнителна търсачка към браузъра, разнообразни социални приложения, банери и непрекъснато изскачащи съобщения любезно напомнящи да си закупите платената версия.

Накрая, болшинството от безплатния антивирусен софтуер е безплатен само за лична употреба, но не и в бизнес среда.

 

Как са проведени тестовете?

За да установят кои програми биха ви защитили и кои не биха могли да свършат работата по сигурността на системата ви, колегите от американската лаборатория на PC World са избрали шест приложения за тест. За целта, както обикновено, са съдействали партньорите от Магдебург (Германия) AV-Test.org, които са едни от водещите доставчици в света на тестови сценарии с достъп до над 140 терабайта тестови данни (включително няколко милиона проби от всички известни зловредни приложения), предлагащи още анализи по ефективността, поведението и скоростта на продуктите свързани със сигурността в информационните технологии. Освен податливостта на опасен софтуер, са измервани също скоростта на сканиране и представянето им при дезинфекция. И въпреки че качествата на всеки антивирусен продукт се определят от способността му да поддържа РС-то чисто, направен е и подробен анализ и на интерфейса на съответния софтуер, при симулиране на разнородни сценарии на сканиране и промяна на настройки, за да е сигурно, че програмата няма да ви подлуди с опциите си, докато си върши работата по обезопасяването на машината. Обобщените резултати от тестваните продукти, можете да видите в приложената таблица, а подробностите са описани в следващите редове така, както са видени от гледната точка на тестовите специалисти.6. ESET Nod32 Antivirus 4

Провали се в опита си да ни впечатли

+ Задоволителен инструмент за инспектиране на системата
- Недостатъчна способност да засича опасностите
- Несъвместимост с някои защитни стени

Гордостта на Словакия в областта на сигурността, ESET NOD32 има някои приятни за маниаците на тема защита опции, справя се и успешно в ролята си на ловец на рууткит софтуер (система съдържаща една или повече програми, чиято цел е да прикрият стартирано приложение или записан файл), но просто не може да се сравнява с останалите тествани продукти, когато става въпрос за блокирането на атаки. Срещу богатият спектър на AVTest.org от познати троянци, шпионски софтуер и друг вид зловреден код в 94.8 процента защитата на NOD32 остана стабилна, но в сравнение с високите показатели на останалите, това не беше достатъчно.

По-добри резултати постигна в евристичните тестове (измерват доколко добре се справят програмите по сигурността в засичането на нови вирусни заплахи), където изправена срещу двуседмична база данни от вредители, продукта на ESET засече 63.6 процента, което както ще видите по-долу е сред средните резултати. Когато обаче намесим поведенческите тестове (измерват как се представят програмите по сигурността в идентифицирането на зловреден код на базата на това какви действия извършва върху РС-то), макар и да ни предупреди на няколко пъти, рядко успяваше да блокира повечето.

За сметка на горните резултати, NOD32 включва някои приятни екстри, като способността да сканира HTTPS трафика за опасности преди да са достигнали твърдият ви диск, както и инструментът SysInspector, който следи пуснатите приложения, записите в регистрите, файловете и други елементи от системата за потенциални рискове.

Интерфейса на програмата е приятен, но има и някои ясно изразени недомислици - разделя настройките и задачите за изпълнение между стандартен режим и режим за напреднали. Същевременно скривайки някои от основните елементи, като функцията за поставяне под карантина и графикът за сканиране, при режимът за напреднали. Също, ако програмата засече заплаха по време на сканиране по график или при ръчно зададени настройки, няма да съобщи какво точно е намерила. За да разберете нещо повече от броя на откритите заплахи, като например името на файла и местонахождението му, ще трябва да се заровите в лога на сканирането или карантината.

Накрая, за разлика от другите тествани програми, ESET изрично предупреждават, че NOD32 има проблеми със защитните стени на Webroot и ZoneAlarm, освен ако не изключите HTTP филтрирането.

В крайна сметка, NOD32 върши работа, но резултатите от тестовете са красноречиви и не случайно е на последно място.5. Panda Antivirus Pro 2010

С тежък арсенал от функции

+ Страхотна гама от допълнителни екстри
+ Елементарен интерфейс базиран на табове
- Промяната настройките на програмата е трудна
- С резултати в двете крайности

По отношение засичането на познати заплахи, продуктът на Panda се справи страхотно, постигайки втори резултат (единствено след G Data AntiVirus 2010) с 99.8 процента блокирани атаки. За сметка на това не се представи по същия начин при тестовете за идентифициране и блокиране на нови и непознати заплахи, където засече едва 53.7 процента от опасностите. А най-много разочарова в поведенческите тестове, където успешно блокира едва два от петнадесет случая (последно място).

Отново страхотни резултати показа в случаите, при които трябваше да заличава налични инфекции, запращайки в небитието десет от десет случая. Няма как да не споменем, че по принцип антивирусните програми са слаби в коригирането на системни промени и такива направени по не толкова важните файлове на ОС нанесени от вируси, но Panda Antivirus Pro 2010 по този параграф се справи впечатляващо успешно.

Програмата предоставя бомбастичен списък от функции, само част от които са защитната стена, сканирането на уеб, електронна поща, IM трафика, а може да проверява и за липсващи пачове на Windows (авторите на зловреден софтуер често се насочват към дупки по сигурността на ОС, които потребителите са оставили незапълнени, заради липсата на последните пачове и кръпки). Интерфейса също заслужава специално да бъде похвален - елементарен, интуитивен, базиран на табове за статус, сканиране, доклади и прочее.

От друга страна промяната или самото проверяване настройките на програмата са си истинско изпитание. Линка към настройките, разположен в горната част на основния прозорец води само към най-базовите опции, докато другите са странно разпилени сред табовете на сканирането и статуса. Отделно някои от заглавията на линковете сочат към това, което търсите, но други са подвеждащи и объркващи, заради което притеснително често ще ви се налага да търсите дадена настройка на посоки. С една дума - бъркотия!

Panda Antivirus Pro 2010 се лута от едната крайност в другата по много параграфи, което логично ни накара да я смятаме за нищо повече от среден антивирусен софтуер.4. BitDefender Antivirus 2010

Със сериозна нужда от по-добър дизайн

+ Задоволителни екстри
+ Добре се справя в блокирането на опасности
- Слаби възможности за премахване на рууткит
- Странен и объркващ интерфейс

BitDefender Antivirus, софтуерът на съседите ни от Румъния постави много близък резултат (99.66 процента/разлика от 0.14 процента) до този на G Data AntiVirus 2010 по отношение засичането на традиционни заплахи. Отново с малка разлика (65.34 процента/ разлика от 1.74 процента) - но този път изпреварвайки NOD32 - се представи в борбата си срещу непознат зловреден софтуер.

Натоварен със задачата да дезинфектира файлове, BitDefender се справи напълно успешно в девет от десет случая. За сметка на това от всички тествани продукти се представи най-зле (заедно с G Data AntiVirus 2010), когато трябваше да се справя с рууткит софтуер, изчиствайки едва седем от десет. По-добър резултат постигна в коригирането на промени по системните файлове, причинени от зловреден софтуер и все пак - малко по-лошо от петият в класацията Panda Antivirus Pro 2010.

Въпреки някои похвално добри функции, интерфейса на програмата е трагично дезориентиращ в сравнение с останалите. За пример, всеки гуру по сигурността ще ви каже, че трябва да държите Windows винаги ъпдейтнат с най-новото и BitDefender би могъл да сканира за липсващи ъпдейти, но реално ще ви изведе такива резултати (като да речем Microsoft Base Smart Card Cryptographic Service Provider Package, който поставя като критично необходим), че повече едва ли ще посегнете до тази му услуга.

Както забелязвате от резултатите BitDefender Antivirus 2010 няма нито един параграф, по който да е отличник, но за сметка на това е един от най-балансираните сред шестте тествани.3. Kaspersky Anti-Virus 2010

Задоволителен преди всичко

+ С много допълнителни функции по защитата
+ Много добра производителност
- Ниска ефективност в традиционното засичане на опасности
- Предупредителните изскачащи прозорци често са объркващи

При традиционните опасности, това руско произведение на компютърната сигурност, засече 97.27 процента от познатия зловреден код - производителност, която макар и впечатляваща на пръв поглед, изостава от три програми, които уловиха над 99 процента. За сметка на това, заема убедителното второ място по отношение на новите заплахи с 66.83 процента.

По отношение на борбата с руутит софтуер, Kaspersky се справи още по-добре: успя напълно успешно да засече, блокира и в крайна сметка премахне десет от десет рууткит гадини. Засече и премахна всичките десет вече установили се инфекции и се доказа като една от най-добрите програми в коригиране на промени по регистрите на ОС.

Не стига това, но Kaspersky има какво да предложи и по отношение на екстри -предложения за заздравяване защитата на системата, виртуална клавиатура, скенер за ъпдейти по инсталирания софтуер и т.н. За сметка на всички споменати досега плюсове, липсват описания на голяма част от предложенията за по-добра защита на ОС, като за пример, така и няма да получите обяснение за това защо трябва да изключите Autorun опцията на оптичното устройство. В допълнение, въпреки че ъпдейта на стария софтуер е нещо особено полезно, програмата посочва повече от няколко избора по въпроса, без налично описание кое да използвате.

Също така, предупредителните съобщения свързани със сигурността по-често са объркващи, отколкото информативни, а на няколко пъти ни се случи да получим многократно съобщение за едно и също нещо, на което вече обърнахме внимание.

Антивирусното решение на Kaspersky при всички положения ще ви запази системата чиста, но не е най-доброто по отношение засичането на опасности или използването на самата програма.2. Symantec Norton AntiVirus 2010

Първенецът по отношение на дизайна

+ Шлифован до съвършенство интерфейс
+ Страхотни функции
- Засичането на опасности е много добро, но не и отлично
- Липсват подробни настройки по защитата

В борбата си с вече познатите троянци, шпионски софтуер, червеи и подобни лошотии, Norton успешно засече 99.5 процента от тях и зае третата позиция по този параграф, след Panda Antivirus Pro 2010 (второ място) и G Data AntiVirus 2010 (първо място). Изненадващо по отношение на евристичните тестове, показа нищо повече от трагични резултати, блокирайки едва 42 процента от новите заплахи. Но се справи далеч по-добре с поведенческия анализ, при който идентифицира и блокира девет от петнадесет опасности и още по-важното - за разлика от всички тествани програми, това е единствената, която успя да отстрани всяка засечена заплаха от този тест. Отново страхотни резултати в борбата с рууткит - десет от десет.

Защитите които предлага Norton са много добри, но програмата на Symantec най-ярко блести с интерфейса и екстрите си. За пример, функцията Insight оценява чрез репутация активно приложение, свалящ се файл или даден сейв на файл. Репутацията се базирана на няколко много интересни фактора, единият от които е колко други потребители ползващи Norton оперират със същото като вас. Също впечатляващо е приложението, което предлага подробна информация за производителността на РС-то, подробна история от извършени промени, включително кога и какви програми са инсталирани, кога и какви файлове са сваляни. Тази информация се съдържа в практични графи, сред които ще намерите каква част от процесорната мощ се използва или колко свободна RAM имате. И всичко това е в комплекта на много приятен и полиран интефейс, с куп описания и разяснения, които биха помогнали и на съвсем начинаещите потребители. От друга страна, тази достъпност ще подразни ветераните, които няма да намерят достатъчно опции за управляване на защитата на програмата.

Накратко - единствената причина поради която продукта на Symantec не е на първо място в тази класация, е че се представи с идея по-зле по отношение на производителността.1. G Data AntiVirus 2010

Топ защитата на годината

+ Перфектно засича зловредния код
+ Изчистен интерфейс
- Би трябвало да съобщава какво можете да правите по-често
- Предназначен предимно за по-технически грамотните

Както вероятно знаете, болшинството от програми по сигурността, използват един антивирусен енджин, но немците от G Data са включили два в продукта си: този на BitDefender и този на Avast. Именно тази двойна комбина спомогна за бомбастичния резултат от 99.95 процента засечени опасности от познатият спектър такива.

Доминацията на G Data AntiVirus 2010 продължава и при евристичните тестове, където засече и блокира 71.9 процента от обектите. А в поведенческият тест идентифицира и блокира дванадесет от петнадесет - трети рекорд по производителност и първо място по тази основна точка на оценяване!

Въпреки превъзходната си производителност, G Data AntiVirus 2010 не е съвършеният антивирусен софтуер. На поведенческите тестове даде няколко фалшиви аларми, а по отношение на рууткит софтуера, макар да засече десет от десет рууткит-а опитващи се да атакуват системата, отстрани едва седем от десет, които вече се бяха загнездили и активирали.

Интерфейсът е изчистен и така организиран, че да достигнете до най-често използваните опции още с отварянето на програмата. За разлика от другите тествани програми, тук се налага да предприемете някакво действие, при всяко съобщение за опасност (въпреки че от опциите, можете да направите, така че автоматично да слага всичко под карантина). В допълнение към това неудобство, ако програмата намери заплашителен код по време на сканиране по график или предварително зададени настройки, след извеждането на графата с резултатите, ще трябва да кликате върху всяка маркирана опасност и да решавате какво действие да бъде извършено.

По-начинаещите потребители вероятно биха жертвали най-добрата защита за сметка на по-достъпният и разбираем интерфейс в лицето на Norton. Но за тези от вас с достатъчно технически познания, изборът е ясен - G Data AntiVirus 2010.

Източник: Bulgarian Security Research Center
http://virusinfo-bg.org

Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.02 секунди
2,850,435 уникални посещения