Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Oптимизиране на Windows 7

 

Операционните системи са едни от най-комплексните и мащабни софтуерни продукти. Те не са просто визуално свързващо звено между софтуера и хардуера, менажирайки и координирайки цяла армия от процеси, те са и изключително сложна структура от приложения, настройки и параметри, замаскирана в лъскав и интуитивен интерфейс. Ала всяка ОС си има своите мръсни тайни и стотици местенца, на които ако бъде докосната, ще реагира по неподозирани за вас начини...
Настоящият материал няма да е от типа, който ви залива с позитиви или негативи за Windows 7. Настоящият материал няма за цел да ви убеждава в каквото и да е свързано с последната операционна система на Microsoft. Настоящият материал и не цели да противопостави вас, потребителите, срещу една ОС или друга. Но настоящият материал е с амбицията да ви разкрие онези малки тайни и скрити местенца, които буквално могат да преобразят една ОС. С други думи, това е ултимативният гид за настройка и оптимизиране на Windows 7.

Калибриране на монитора

Тази част винаги е била проблемна за потребителите на Windows, но сега новата ОС идва с вграден помощник по калибрирането на дисплея, така че вече да нямате проблеми с четенето на текст или разглеждането на снимки. Преди главният проблем се състоеше в това, че на едно РС снимка може да изглежда по един начин, но на друго- по съвсем различен. Отговорът на този проблем идва с натискането на клавиша Windows, въвеждането на “DCCW” (без кавичките) и няколко съвсем елементарни опции.

 

Премахване на интелигентното аранжиране на прозорците

Windows 7 използва собствения си интелект за аранжиране на прозорците и ако за пример хванете и извлечете прозорец към горната част на екрана, то той автоматично ще се максимизира. За едни полезно, за други не. Ако сте от втория тип, ето как само в три стъпки можете да изключите “интелигентния аранжимент”: 1) В менюто Start въведете regedit; 2) намерете HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop; 3) задайте стойност 0 на WindowArrangementActive и рестартирайте. Сега поне в това отношение Windows 7 ще се държи като предците си.

Искате по-малък таскбар?

Ако все още не можете да свикнете с гигантските размери на таскбара в Windows 7, много лесно можете да направите иконите по-малки – кликнете с десния бутон върху бутона Start -> Properties -> Taskbar -> задайте “Use small icons”.

Активирайте Quick Launch Toolbar

След десетгодишна употреба на Quick Launch Toolbar-а първо в Windows XP, а след това и във Vista, някак странно е, че в Windows 7 липсва. Всъщност, можете да си го върнете по следния начин: десен бутон на таскбара -> Toolbar -> New Toolbar и въведете в полето на папката “%UserProfile%\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch” -> клик на Select Folder. Сега за да го направите така, както изглеждаше в Windows Vista: десен бутон върху таскбара -> махнете отметката от “Lock the Taskbar” -> десен клик на делителя и махнете отметките от “Show Title” и “Show Text” -> отново десен клик на таскбара и сложете отметка на “Show Small Icons”.

Каква мощност използвате?

Още една от доста интересните и полезни новости на Windows 7 е способността му да определи колко електричество употребява системата ви, приложение или устройство. Това е особено полезна опция, ако ползвате лаптоп и искате да знаете какво изразходва батерията ви така бързо. Натиснете клавиша Windows и въведете “POWERCFG –ENERGY –OUTPUT <path\filename>”, в посочената папка ще откриете файл с името energy-report.html, което както подсказва името, е подробен доклад за изразходваната мощност на базата на 60-секундно наблюдение над активността на РС-то.

Как можете да добавите видео в менюто Start?

Ако търсите бърз начин за достъп до клиповете си, то тогава Windows 7 има точния отговор на молитвите ви – десен клик на бутона Start -> Properties -> Start Menu -> Customize -> задайте на Videos “Display as a link” и това е! Сега вече ще имате видеоклипове в менюто Start.

Изключване на системните съобщения

Едва ли някой ще тръгне да спори, че много по-често системните съобщения дразнят, отколкото да помагат. За да ги изключите в Windows 7, в Control Panel-a изберете Notification Area Icons – това е мястото, където можете да променяте не само съобщенията, но и иконите за Action Center, Network, Volume, Windows Explorer, Media Center Tray Applet, Windows Update и Automatic Updates.

 

Изключване на съобщенията по сигурността

И още дразнещи съобщения. За да се отървете и от тях – Control Panel -> System and Security -> Action Center -> Change Action Center Settings -> можете спокойно да изключите следните: Windows Update, Internet Security Settings, Network Firewall, Spyware and related protection, User Account Control, Virus Protection, Windows Backup, Windows Troubleshooting, Check for updates.

Автоматично аранжиране на иконите от работната площ

Вече можете да забравите за класиката десен клик -> Auto arrange. Сега единствено трябва да натиснете и задържите за малко F5.

Стартирайте Windows Explorer през My Computer

Още една от странните промени в Windows 7, при който Windows Explorer по подразбиране се отваря в директорията Libraries. Е, повечето от нас са свикнали да пускат Windows Explorer през страницата на My Computer. За да се върнете към доброто старо време, натиснете бутона Windows -> въведете “explorer” -> Properties -> в таба Shortcut въведете “%SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D}”-> десен клик на Explorer иконата в Taskbar -> кликнете на “Unpin this program from the taskbar” -> хванете я и завлечете от менюто Start.

Търсете за всичко в компютъра си

Windows 7 дава възможността да търсите за всичко видове файлове, включително и за непознатите на ОС такива, а това в някои частни случаи може да се окаже особено полезно. Въпреки че не е препоръчително, тъй като може да се окаже много, много по-бавно от стандартното търсене, можете поне да пробвате, като направите следното: пуснете Windows Explorer -> Tools -> Folder Options -> View -> сложете отметка на “Try to search the content of unknown file types”. Само не забравяйте, ако няма да използвате тази опция, да се върнете на същото място и да махнете отметката.

 

Задълбочена дефрагментация

Една от ограничените територии на Windows винаги е била дефрагментирането на хард диска. С Vista имаше някакви промени, но доста повече са направени в Windows 7, където дори можете да задавате команди през CMD: натиснете бутона Windows и въведете CMD. Оттук можете спокойно да дефрагментирате, като въведете “defrag” и една от следните опции (могат да се комбинират!): /r ще дефрагментира няколко дяла едновременно; -a е анализ на дяловете; -v принтира подробен доклад; -r ще третира файлове с поне 64 MB на фрагментиране като нефрагментирани; -w ще дефрагментира всичко. Ето ви и пример за по-лесна ориентация в командите: “defrag C: -v -w” за дефрагментиране на целия дял C.

 

Премахване на Sidebar

На пръв поглед изглежда, че Windows 7 не включва страничната лента, но всъщност съществува и дори е активна на заден фон. За да се отървете от Sidebar, има два начина. Първият и по-лесният е да натиснете бутона Windows и да въведете MSCONFIG.EXE -> в Startup таба махнете отметката на Sidebar. Вторият и по-сложният начин е да натиснете отново бутона Windows и да въведете “regedit” -> намерете и изтрийте HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run. Премахването на Sidebar ще ви спести малко RAM.

Подобрете Desktop Window Manager за видеокарти на Nvidia

Понякога анимациите от Desktop Window Manager не изглеждат съвсем наред и сякаш са размазани или не на фокус. Това е така, защото Desktop Window Manager рендва ефектите без прозрачност и blur, но пък можете да изключите анимациите за по-приятна и изчистена визия. Натиснете бутона Windows -> десен клик на Computer -> Properties -> Advanced System Settings -> Performance -> Settings -> махнете отметката от “Animate windows when minimizing and maximizing” -> OK.

Променете мястото по подразбиране за запазване на файлове

Още нещо, по което Windows 7 се различава от Vista, е това, че запазва Documents, Pictures, Videos и Music в папката Public, при C:\Users. Вие, разбира се, може и да не искате да запазвате документите, изображенията, видеата и музиката в тази директория и промяната може да се направи по следния начин: натиснете бутона Windows -> кликнете върху потребителското си име -> двоен клик на папката, която искате да промените -> ще видите текста “Includes: 2 library locations”, кликнете върху него -> десен клик на папката, която искате да сложите по подразбиране за запазване и изберете “Set as default file location” -> OK.

 

PC Safeguard

Спомняте ли си, че още по времето, когато чакахме Windows 7 да се появи, и от Microsoft все още единствено ни зарибяваха с новости на теория, имаше няколко конкретни неща, които накараха мнозина да поклащат одобрително, но и невярващо глава? Едно от тези неща беше възможността РС-то да влезе в състояние, при което независимо какво се променя по ОС, инсталира или изтрива, в момента, в който компютърът тръгне да се изключва или съответния потребител се разлогне, абсолютно всички направени промени биват заличени. Особено полезно срещу нахалници, тъй като биват рестартирани единствено промените, които не са правени от вас. Странно е, че все още много хора, ползващи Windows 7, не знаят как да използват тази манна небесна... ,чието име е PC Safeguard. Отидете в Control Panel -> User Accounts -> създайте нов акаунт и изберете опцията “Set Up PC Safeguard”. Толкова е просто. Сега вече можете да сте напълно спокойни, че ще намерите ОС, настройките, програмите и всичко останало, така както сте го оставили.

Ако Windows 7 е ъпгрейд от Windows Vista...

Ще намерите папка, означена като C:\Windows.old. Както сами разбирате, тази папка съдържа цялата системна информация от старата Windows Vista и често може да тежи повече от 10GB. Проверете дали из папката се намира нещо, което бихте искали да запазите, а останалото спокойно можете да изтриете.

Ако РС-то ви има няколко хард диска...

Можете да подобрите производителността, като преместите местонахождението на системния paging файл (съдържащ данни, които не могат да се поберат във физическата памет, RAM) от диска с дяла C:\ към друг HDD. За да направите това, отворете Control Panel -> System -> Advanced System Settings -> Advanced -> в категорията Performance изберете Settings -> в новопоявилия се прозорец изберете Advanced -> Change -> махнете отметката от “Automatically manage paging file size for all drives” -> изберете C: от полето Drive и отбележете опцията “No paging file” -> изберете другия хард диск и отбележете опцията “System managed” -> OK -> рестарт.

Шорткъти

На шорткътите и клавишните комбинации ще отделим цял раздел, защото има наистина много какво да се каже по въпроса.

 

GUID шорткъти
За начало, нека разгледаме GUID шорткътите, които в Windows 7 намериха нов живот. GUID идва от Globally Unique Identifier и е статистически уникален (броят на кодовете е 2128 или 3,4028×1038, което е толкова голямо число, че на практика няма как да се дублира) 128-битов идентификатор, използван при софтуерни приложения. GUID кодовете могат да се използват и като шорткъти чрез следното елементарно действие: направете примерно на работната площ нова папка и я озаглавете с произволно име на латиница последвано от точка и кода {ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} – трябва да изглежда така “Primer.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}” (без кавичките). Този метод понякога можете да срещнете и като Windows GodMode, но всъщност е проста команда, даваща достъп до категоризиран списък с настройките от Control Panel (някои от които обаче трябва да бъдат въведени ръчно). Особено важно е да споменем, че под Windows Vista GUID шорткътите се държат нестабилно, а повечето от долуизброените има голяма възможност да вкарат Windows Explorer в безкраен краш цикъл. Затова по-добре не се опитвайте да тествате на Windows различен от 7. Ако все пак се случи така, че да направите белята, ще забележите, че новосъздадената папка е изчезнала, а Windows Explorer крашва толкова бързо, че на практика ОС става безполезна. Тогава най-безболезненото решение е да включите настоящия хард към друг компютър (където обаче да действа като Secondary и да не зарежда ОС), да влезете на мястото, където сте създали проблемната папка и да я изтриете.
Следните 20 GUID шорткъта можете да въведете в папка Primer (следвайки горния пример), така че всичко да ви е на едно място:

System
{BB06C0E4-D293-4f75-8A90-CB05B6477EEE}
User Accounts
{60632754-c523-4b62-b45c-4172da012619}
Windows Firewall
{4026492F-2F69-46B8-B9BF-5654FC07E423}
Windows SideShow (имайте предвид, че може да ви свали производителността с няколко пункта)
{E95A4861-D57A-4be1-AD0F-35267E261739}
Windows Update
{36eef7db-88ad-4e81-ad49-0e313f0c35f8}
Manage Wireless Networks
{1FA9085F-25A2-489B-85D4-86326EEDCD87}
Action Center
{BB64F8A7-BEE7-4E1A-AB8D-7D8273F7FDB6}
Backup and Restore
{B98A2BEA-7D42-4558-8BD1-832F41BAC6FD}
Biometric Devices
{0142e4d0-fb7a-11dc-ba4a-000ffe7ab428}
Credential Manager
{1206F5F1-0569-412C-8FEC-3204630DFB70}
Default Location
{00C6D95F-329C-409a-81D7-C46C66EA7F33}
Devices and Printers
{A8A91A66-3A7D-4424-8D24-04E180695C7A}
Display
{C555438B-3C23-4769-A71F-B6D3D9B6053A}
HomeGroup
{67CA7650-96E6-4FDD-BB43-A8E774F73A57}
Location and Other Sensors
{E9950154-C418-419e-A90A-20C5287AE24B}
Notification Area Icons
{05d7b0f4-2121-4eff-bf6b-ed3f69b894d9}
Recovery
{9FE63AFD-59CF-4419-9775-ABCC3849F861}
RemoteApp and Desktop Connections
{241D7C96-F8BF-4F85-B01F-E2B043341A4B}
Speech Recognition
{58E3C745-D971-4081-9034-86E34B30836A}
Troubleshooting
{C58C4893-3BE0-4B45-ABB5-A63E4B8C8651}

Полезни клавишни комбинации
Win (Windows бутона) + стрелка нагоре – максимизиране на прозорец
Win + стрелка наляво – измества прозорец към лявата страна на десктопа
Win + стрелка надясно – като горното, но в противоположната посока
Win + стрелка надолу – минимизиране на прозорец. Ако прозорецът е максимизиран и изпълните командата, ще се върне към нормален размер и позиция
Win + Space – всички прозорци стават прозрачни, така че десктопът да се вижда.
Ctrl + Shift + Click – пускане на приложение от таскбара или менюто Start с пълни административни права
Shift + клик – извършена в таскбара, тази клавишна комбинация действа като да отворите множество прозорци на браузър (не табове, а отделни инстанции). Така например, ако кликнете няколко пъти на Word, ще получите няколко отделни документа
Alt + P – превю панел в Windows Explorer, страхотен за разглеждането на много снимки от една директория
Alt + стрелка нагоре – едно ниво нагоре в Windows Explorer
Alt + стрелка наляво/надясно – напред/назад в Windows Explorer
Win + L – бързо заключване на компютъра
Win + Home – оставя активен единствено прозореца на преден план
Win + T – показва превю на активните приложения в таскбара
Win + E – нова инстанция на Windows Explorer

 

 

автор: evoker

bg-windows.info


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,844,202 уникални посещения