Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Oптимизиране на Windows 7 - част 2

След като предния път разгледахме цяла армада от възможности за оптимизиране, коригиране и настройка на Windows 7, с настоящия материал продължаваме темата. Как да оптимизираме видимостта на текста? Как да търсим в Интернет посредством търсачката в менюто Start? Възможно ли е да заключим екрана само с един клик? Какви са скритите настройки на Sticky Notes? Как да защитим съдържанието на флашката си с BitLocker? Как да намалим максимално времето за изключване на компютъра? Как можем да бъдем анонимни при търсенето си в Windows Explorer? Как да организираме паролите си? Как да използваме виртуалните хард дискове? Отговорите на тези и много други въпроси ще получите във втората част на ултимативния гид за настройка и оптимизиране на Windows 7.


 

Настройка на текста с Clear Type

Предния път разгледахме как е възможно само с няколко елементарни стъпки да калибрираме монитора си под Windows 7, а сега нека видим как е възможно да получим максимално ясен и четлив текст. За целта ще използваме Clear Type Tuner, до който можете да стигнете, като отворите менюто Start и въведете "cttune.exe" (без кавичките) или като отворите Control Panel -> Appearance and Personalization -> Display -> Adjust ClearType Text (от левия панел). Следвайте стъпките и за по-малко от минута, ще получите максимален резултат.

Допълнително настройване на бутона Power

Ако рестартирате компютъра си по-често, отколкото го гасите, то е добра идея да настроите Shutdown бутона да извършва функцията Restart. Как да стане това? Десен клик върху бутона Start -> Properties -> в полето Power button action изберете желаното действие (Switch User, Log off, Lock, Restart, Sleep, Shut Down).

 

Търсете в Интернет през менюто Start

Знаехте ли, че е възможно да търсите в Интернет посредством менюто Start? За да стане това, въведете "gpedit.msc" в полето за търсене на менюто Start, за да активирате Group Policy Editor. В левия панел изберете User Configuration -> Administrative Templates -> двоен клик на Start Menu and Taskbar -> в десния панел кликнете с десен бутон на Add Search Internet Link to Start Menu -> Edit -> Enable -> OK.

Заключете екрана само с един клик

Вероятно повечето от вас знаят, че с клавишната комбинация Win+L се заключва екрана, но това са цели две движения на пръстите, които могат да бъдат съкратени до едно единствено. Кликнете с десен бутон върху работната площ и изберете New -> Shortcut. В полето "Type the location of the item", въведете "rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation" -> Next -> наименувайте "Quick Lock" -> Finish. Ако желаете самата икона да изглежда по-добре, кликнете с десен бутон върху нея -> Properties -> Change Icon -> въведете "shell32.dll" и изберете която икона си пожелаете. Сега извлечете шорткъта до таскбара и изтрийте останалата на десктопа икона. Това е, сега с един клик на мишката върху този шорткът и ще заключвате екрана си.

Настройка на Sticky Notes

Бележките са едно от онези малки, но толкова полезни нововъведения в Windows. Знаехте ли обаче, че освен да задавате цвят, можете, като селектирате текста с няколко клавишни комбинации, да го форматирате? Така например, за удебеляване на текста изпълнете Ctrl+B; за ръкописен шрифт изпълнете Ctrl+I; за подчертаване на текста - Ctrl+U; за увеличаване размера на текста - Ctrl+Shift+>; за намаляване размера на текста - Ctrl+Shift+<; за булет списък - Ctrl+Shift+L; за нумеричен списък - Ctrl+Shift+L (два пъти); за азбучен списък - Ctrl+Shift+L (три пъти).

 

Настройки свързани с Windows Search и Defender

По подразбиране, Windows индексира всички файлове, свързани с библиотеките на ОС, електронната поща и офлайн файловете. Можете да намалите времето и ресурсите, които се отделят за индексиране според нуждите ви. Отидете до Control Panel -> Indexing Options (ако не го виждате, горе, в дясно на прозореца изберете "View by: Small icons"). Windows 7 показва списък с местоположения, които се индексират. Изберете Modify, за да селектирате само тези места, на които търсите по-често.
Можете спокойно да дезактивирате Windows Search, при условие че не търсите файлове, изображения, документи и прочее, използвайки Windows Explorer (или защото използвате друга програма за търсене/индексиране). Също така, ако използвате антивирусна програма, която съдържа anti-malware, можете да се отървете и от Windows Defender. Отидете в менюто Start -> въведете "msconfig" -> от таба Services махнете отметките от сървисите, които искате да дезактивирате -> рестартирайте.

Подсигурете USB устройствата си с BitLocker

Флашките стават все по-популярни и с право – те са малки и портативни, събират много информация, лесно се използват и предлагат бърз трансфер на данни. От друга страна, се губят много лесно, което е сериозен проблем, особено ако имате навика да съхранявате на тях важна информация. За щастие Windows 7 има решение на проблема: криптирайте данните си с разширение на Microsoft-ската технология BitLocker и само някой, който знае паролата, ще има достъп до тях. Какво трябва да направите ли? В My Computer изберете с десен клик флашката си и селектирайте "Turn on BitLocker". Последвайте няколкото елементарни стъпки и воала! Ще можете да използвате съответната флашка, дори на по-стари операционни системи като Windows XP и Vista.

 

Как се създава System Recovery Disc под Windows 7?

Диск за възстановяване на система ще ви помогне в ситуациите, когато не можете да стартирате ОС. По принцип инсталационният диск на Windows 7 върши същата работа, но ако не разполагате с него... В менюто Start въведете "recdisc.exe" поставете празен диск в оптичното устройство и кликнете Create Disc. Да, толкова е просто.

По-бърз Shutdown?

Факт е, че Windows 7 е най-бързо зареждащият Windows, но когато става въпрос за изключване, историята е съвсем различна. Можете да промените това по следния начин. В Start въведете "regedit" и намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control. От дясно намерете "WaitToKillServiceTimeout" и кликнете два пъти върху него, за да го редактирате - променете стойността по подразбиране от 12000 (12 секунди) на 2000 (2 секунди). Тази настройка казва на Windows колко дълго да чака преди да съобщи, че определено приложение не отговаря на заявката за изключване на машината.

 

Скрити тапети?

Спомняте ли си, когато инсталирахте Windows 7, че при финалната фаза се изискваше настройка на език, време и валута? Така според настройките се инсталира пакет от красиви тапети, в зависимост от местоположението, което сте задали (включени са единствено англоговорящите държави като Австралия, Канада, Великобритания, ЮАР, т.е. България отсъства). Така за пример, ако сте задали English (United States) за ваша часова зона и валута, то тогава сред достъпните тапети за работната площ, ще имате пакет от такива, свързани със забележителностите на САЩ. Въпросът в случая е, къде остават другите тапети за останалите държави, защото по стандартния метод нито се виждат, нито могат да се използват... Освен ако не използвате следното: изпълнете клавишната комбинация Windows + R, за да отворите диалоговия прозорец Run -> въведете "C:\Windows\Globalization\MCT" -> Enter (забележка: ако Windows-а ви е инсталиран на дял различен от C:, то използвайте съответната буква). Сега, Windows Explorer ще бъде пуснат и ще ви покаже списък на подпапките в C:\Windows\Globalization\MCT viz. MCT-AU, MCT-CA, MCT-GB, MCT-US и MCT-ZA.
Именно тези папки съдържат тапетите за конкретните държави: AU е за Австралия, CA за Канада, GB за Великобритания, US за САЩ и ZA е за ЮАР. Сега в полето за търсене, разположено в най-дясната част на прозореца, въведете "*.theme" -> би трябвало да виждате пълния списък от тапети. Селектирайте ги всичките и ги копирайте в папката C:\Windows\Resources\Themes. Вече можете да използвате новоинсталираните тапети както си пожелаете, като кликнете с десен бутон на десктопа -> Personalize и изберете тема по желание. "Новите" тапети се намират в Installed Themes.

 

Използвайте отметки за селектирането на няколко файла едновременно

За селектирането на няколко файла с цел копиране, преместване, изтриване в Windows Explorer обикновено се използва клавиатурата и мишката -> Ctrl+кликане на съответните файлове. От друга страна, ако в случая изпитвате повече афинитет към работата с мишката, то Windows 7 ще ви помогне, като добави отметки към файловете. В Windows Explorer, кликнете на Organize (най-горе в ляво) -> изберете "Folder and Search Options" -> таба View -> в Advanced Settings скролирайте до долу и сложете отметка на "Use check box to select items" -> OK. От сега нататък, когато минете с курсура на мишката върху файл в Windows Explorer, ще се появява място за поставяне на отметка; кликнете го, за да изберете съответния файл.

Подсигурете информацията, свързана с търсенето под Explorer

Когато търсите из PC-то си от Windows Explorer, забележете, че последните няколко заявки за търсене се виждат. Ако споделяте потребителския си акаунт с други хора и не желаете никой освен вас да вижда за какво сте търсили, то натиснете бутона Start -> въведете "gpedit.msc" и с десен клик върху иконата на gpedit.msc, изберете "Run as Administrator" -> посочете администраторската парола или потребителското си съгласие, за да отворите Group Policy Editor -> User Configuration -> Administrative Templates > Windows Components -> Windows Explorer -> търсете за "Turn off display of recent search entries in the Windows Explorer search box" -> изберете "Enabled", от прозореца, който ще се появи -> OK. Вече записите за последните извършени търсения са изключени.

AppLocker

Ако споделяте компютъра си с някой друг, то тогава верояно бихте желали да ограничите достъпа до вашите приложения, файлове и документи. Използвайки инструмента AppLocker, имате на разположение няколко варианта за блокирането достъпа на други потребители до екзета, инсталатори, скриптове, специфичен разпространител или директория. Можете сами да видите за какво става въпрос, като натиснете бутона Windows -> въведете "gpedit.msc" -> Computer Navigation -> Windows Settings -> Security Settings -> Application Control Policies -> AppLocker. Десен клик на някоя от опциите (Executables, Installers, Script) и създайте ново правило. Това би трябвало да ви спести доста главоболия за в бъдеще.

 

Менажиране на паролите

Сред толкова новости в Windows 7, вероятно не сте забелязали, че в Control Panel-а се намира ново приложение с името Credential Manager. Това е инструмент, който ви позволява да запазвате конфиденциалната си информация (потребителски имена и пароли) за уеб сайтовете, в които се логвате и други ресурси, към които се свързвате (да речем, други РС-та). Тази деликатна информация се съхранява в респектиращия Windows Vault, който може да се бек-ъп-ва и съответно възстановява. От друга страна, това е подобно на инструмент, използван в XP и Vista, където от Instant Search се въвежда "/userpasswords2". появява се Advanced User Accounts Control Panel, където също могат да се менажират потребителските пароли.

Значението на Live Essentials...

За добро или зло, по подразбиране много от приложенията на Windows са премахнати. В Windows 7 тези приложения (както и няколко други, които обикновено не се инсталират заедно с Windows) са преместени в пакета за сваляне Live Essentials, който автоматично се появява, ако сте включили ъпдейта на ОС. В списъка влизат програми като Messenger, Mail, Writer, Photo Gallery, Movie Maker, Family Safety и няколко други.

 

Премахване на обичайните заподозрени

Въпреки че някои приложения са премахнати от Windows и са се превърнали в опция, която можете да свалите по избор, други, като Internet Explorer 8, Media Player, Media Center и DVD Maker са все така в пакета. В миналото, особено когато се отнасяше за IE, приложенията бяха тясно свързани с ОС. В Windows 7 можете лесно да ги дезактивирате -> Control Panel -> Program and Features -> селектирайте "Turn Windows features on or off" в горния ляв ъгъл. Оттук можете да слагате отметки на функциите, които искате да изгубите или да добавите към ОС.

Направете така, че Internet Explorer 8 да зарежда по-бързо

Ако искате да направите така, че Internet Explorer 8 да зарежда по-бързо, ще трябва да деактивирате add-on-ите, които го забавят от Tools -> Manage Add-ons -> проверете времето, за което се зареждат допълненията и преценете с кои можете да се разделите.

Използвайте виртуалните хард дискове

С Windows 7 вече е възможно създаването и оперирането на виртуални хард диск файлове. Това ще ви позволи да правите Windows инсталация на живо върху виртуалния диск, без нуждата от буутване на виртуалния Computer. За да създадете виртуален диск, натиснете бутона Windows -> десен клик на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Create VHD. Там ще можете да зададете местоположението и размера му.
За да прикачите виртуален диск, в Start менюто дайте десен бутон на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Attach VHD, където ще трябва да зададете местоположение и дали да бъде, или не "read only".
За да инициализирате виртуален диск, в Start менюто дайте десен бутон на Computer -> Manage -> Disk Management -> Action -> Attach VHD -> задайте местоположение -> ОК -> десен бутон върху виртуалния диск -> Initialize Disk. Изберете стила на разпределяне на дяла, десен бутон на празно място, изберете "New Simple Volume" и следвайте инструкциите на помощника. Ето, че в Windows Explorer се появи нов хард диск и можете да го използвате като реален такъв.

 

Направете 64-битовия Windows Media Player да е по подразбиране (единствено за 64-битов Windows!)

Windows бива инсталиран с 32-битова версия на Media Player по подразбиране. Но ако сте потребител, използващ 64-битова система, можете да държите системата чиста, като инсталирате само един пакет от кодеци. За да направите това, натиснете Windows бутона -> въведете "command" и дайте десен клик на Command Prompt -> "Run as administrator" -> въведете "unregmp2.exe /SwapTo:64". След това натиснете отново бутона Windows -> въведете "regedit" -> намерете HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\App Paths\wmplayer.exe\ -> двоен клик на двете стойности в десния панел и ги променете от "%ProgramFiles(x86)" на "%ProgramFiles%". Сега вече трябва да използвате 64-битовия Windows Media Player.

Няколко Windows Explorer-а посредством Taskbar

Ако искате да имате повече от една инстанция на Windows Explorer, можете да го направите по следния начин: откачете Windows Explorer от таскбара -> натиснете бутона Windows -> Accessories -> десен клик на Windows Explorer -> Properties -> променете пътя на шорткъта на %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{20D04FE0-3AEA-1069-A2D8-08002B30309D} (ако го искате по подразбиране в My Computer) или %SystemRoot%\explorer.exe /root,::{031E4825-7B94-4dc3-B131-E946B44C8DD5} (ако го искате по подразбиране в Libraries ). Сега сложете отново Windows Explorer в таскбара и сте готови. Вече можете да отваряте колкото си искате Windows Explorer-и само с натискането на средния бутон на мишката. Ако не сте доволни от резултата, променете пътя на шорткъта обратно на %SystemRoot%\explorer.exe.

Как да направим така, че часовникът в системната лента да показва AM/PM символите?

По подразбиране Windows 7 отчита астрономическото време в 24-часов формат, така че ако искате да виждате AM/PM символите, в менюто Start въведете "intl.cpl", зада отворите Regional and Language Options -> Addition Settings -> Time -> Long Time би трябвало да е настроено като "HH:mm", а вие трябва да го промените на HH:mm tt, за пример, където "tt" е AM или PM символа (22:16 PM). За да настроите часовника на 12-часов формат, трябва да зададете "hh::mm tt" (8:14 PM).

автор: evoker

bg-windows.info

 Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.04 секунди
2,851,202 уникални посещения