Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Преглед на тема

 Отшечатай темата
Типични дефекти при лаптопите
toni
#1 Отпечатай темата
Публикувано на 16-01-2011 08:28
Администратор


Публикации: 14
Присъединил се на: 04.11.08

Лаптопът не се включва? Това означава едно-вашият лаптоп не реагира на бутона за включване,вентилатор не се върти, не мигат никакви лампички. Индикацията за батерията може да свети, а може и да е пасивна (добре е да се упомене). Причините за подобно поведение може да са много:

Стабилизираният токоизправител (т. нар. адаптор) е дефектен ,а батерията е изтощена, дефектна или просто я няма. Ако при натискане на бутона за включване индикацията за заряд на батерията примигва, но лаптопа не се включва, това най-често говори за изтощена батерия и липса на захранване.
Лош или отсъстващ контакт в адаптора, на захранването в самата дънна платка или прекъснал/прекъсващ кабел.
Повреден или отсъстващ запис в BIOS.
Дефектирал елемент в захранващият блок на дънната платка. В този случай има много вариации-късо във веригите на захранването или батерията, дефектна интегрална схема/и на захранването, дефект в силова каскада и т.н..
Късо в южния или северния мост.

Лаптопът няма инициализация при включване. Под този термин се разбира следното поведение на устройството-при натискане на бутона за включване вентилаторът се завърта и не спира, оборотите му са високи (не винаги е задължително), светва индикаторът за включване, индикациите CapsLock, Numlock и т.н., но не угасват, съответно по-нататъшно зареждане отсъства, индикацията за твърдия диск не свети, картина на дисплея няма. Този дефект лесно се бърка с липса на изображение. Причини:

Отсъства процесор или памет.
Дефектен запис в BIOS.
Неработещ северен мост.

Лаптопът се изключва на етап инициализация на BIOS.
Да не се бърка с незареждане на операционна система. Еднозначен проблем в случая е трудно да се посочи, но възможните причини са следните:

Прегряване на южния мост, често вследствие на късо в него.
Прегряване на процесора при задръстен с прах радиатор/вентилатор или лошо контактуващо охлаждане. Характерно е, че проблемът не е постоянен, а се проявява спорадично.
Липса на захранване в комбинация с изтощена батерия-лаптопа се превключва на батерия, но тъй като тя е паднала, а консумацията на запускащите се устройва става твърде голяма, то лаптопа се гаси.
Проблем с BIOS.

Не зарежда от HDD, или не разпознава хард диска.
Да не се бърка с незареждане на операционна система. В този случай като правило винаги можете да стигнете/влезете в BIOS. Такъв тип дефект има различни проявления при различните преносими компютри-може да зависнат при влизане в BIOS, да покажат черен екран с курсор, да кажат, че дискът не е системен и т.н. Типови дефекти:

Дефектен харддиск.
Дефектен южен мост.
Лош контакт.

Не зарежда операционна система или постоянно се рестартира при опит да зареди уиндоус.Причината е повреден хардуер или софтуер (неправилно функциониращи драйвери, наличие на вируси или още много други възможни софтуерни проблеми). Понякога причината е в софтуера, но той се е „повредил“ заради неизправен хардуер.

Не работи дисплей.
Този дефект може да се раздели на няколко поддефекта: изображението е с дефекти, картината въобще липсва, изображение има, но едва се вижда. В тези случаи дефектите могат да бъдат:

Частично или напълно дефектирал графичен процесор, лош контакт на интегралната схема, проблем с паметите на въпросната (може да са външни или интегрирани).
Микро ключе.
Лентов кабел към дисплея.
Куплунг.
Инвертор на дисплея.
Лампа на дисплея.

Не се зарежда батерията.Дефектна батерия.
Има дефект в захранващият блок на самата дънна платка.
Не достига мощност от външното захранване (адаптор).
Cool
 
www.artmediagroup.bg Изпрати лично съобщение
Прехвърли се във форум:
Страницата се зареди за 0.14 секунди
2,867,997 уникални посещения