Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Какво означава преходът към новите IP-та за обикновения потребител?

Network

Какво означава преходът към новите IP-та за обикновения потребител?


 Ако не сте се интересували какво точно значи прехода от IPv4 към IPv6, вероятно ситуацията ще ви се стори объркваща, но реално идеята е елементарна. IPv4 е това, което в момента използваме и в резултат, IP адресите на всички ни са четири набора от цифри. За пример, IP адреса на рутера ви, може да е 192.168.1.1 или 10.0.1.1 (или нещо от този род). Сами разбирате, че комбинациите от цифри от този тертип не са неограничени и всъщност, на 3-ти февруари 2011-та година беше достигнат лимита от 4.3 млрд. (4 294 967 296, ако трябва да сме абсолютно точни) комбинации от адреси. А без IP адреси, няма да е възможно добавянето на нови компютри и мрежови устройства към Интернет. Това е опростено обяснение на проблема, но в общи линии ситуацията е такава.Какво е решението?

Решението на проблема е iPv6 (Internet Protocol version 6), специално създаден Интернет протокол, който трябва да замести старата система и да въведе далеч по-дълги адреси, които ще изглеждат по този начин: "6eff:2821:3341:1:973:a6ba:bf15:03dd". Новата система ще предлага много, много, много повече комбинации, които поне на теория не биха се изчерпали.


Как промените ще афектират потребителите?

Да се запамети IPv4 адрес е доста лесно - не е много по-различно от това да се запомни телефонен номер - но IPv6 адресите са съвсем различна история. На повърхността е очевидно, че става въпрос за нещо по-комплексно, а под повърхността, IPv6 работи и по различен начин от настоящата система и ще изисква прилежащи както хардуерна, така и софтуерна поддръжка, за да функционира. IPv6 поддръжката се включва в повечето съвременни компютърни системи, но не всички. Можете да направите елементарна проверка, дали настоящия ви хардуер ще поддържа новата система, като въведете командата "ipconfig" (в Start пишете "cmd", преди това) за Windows и "ifconfig" (Applications -> Utilities -> Terminal; или просто въведете "terminal" в търсачката) за Mac или Linux. Тези команди ще изведат списък с IPv4 и IPv6 адресите на хардуера ви. Ако виждате IPv6 адрес, значи всичко е наред и няма от какво да се притеснявате. Отчасти. Сега нека обърнем внимание на софтуерната поддръжка. Не можете просто да влезете в адрес като 6eff:2821:3341:1:973:a6ba:bf15:03dd, защото в момента, браузъра ви вероятно не поддържа този формат (с изключение на Google Chrome). За щастие, място за тревоги няма, защото: 1) от вас не зависи нищо и 2) софтуерната поддръжка е на път.
Кога идва промяната?

Осми юни, 2011-та година е денят на IPv6, когато компании, като Google, Facebook, Yahoo!, Cisco, Microsoft, Akamai и още 30 други, ще осъществят 24-часов тест. В действителност, IPv6 промяната няма да означава особено за обикновените потребители за още известно време. В САЩ например, IPv6 съвместимостта трябва да е изпълнена до 30-ти септември 2012-та година, но за страни като България този срок ще е дори по-дълъг. Какво ще се случи след изтичането му? Уеб мейлите, DNS-ите и услугите предоставяни от Интернет доставчиците, трябва да функционират по подразбиране на IPv6. За средностатистическия потребител, това няма да означава нищо особено. Ако ползвате популярен уеб браузър, до изтичането на тези срокове, той със сигурност ще има необходимата съвместимост и вашата задача, ще е да инсталирате един от поредните му ъпдейти. Ако обаче нямате IPv6-съвместим хардуер, ще трябва да правите ъпгрейд - не защото достъпа до глобалната мрежа ще ви бъде отрязан, а за да не се получават проблеми в следствие на несъвместимостта.


Какви са преимуществата на IPv6, спрямо IPv4?


- Ще поддържа многократно повече IP адреси - 340 индецилиона (число с 36 нули).

- Възможност за Plug and Play настройка с или без протокол за динамично конфигуриране на хостове (DHCP).

- Предоставя по-добра мобилност и бърза смяна на каналите, йерархичната мобилност и маршрутна оптимизация - истински мобилни IP-та.

- По-добра поддръжка за формати, разширения и възможности за по-ефективно маршрутизиране.

- Оптимизирана поддръжка на нивото на качество на приложенията.

- Структура за безопасност по подразбиране, както за контролни пакети, така и за пакети с данни.

- По-ефикасно оползотворяване на честотната лента, чрез multicast и anycast, без broadcast.

- Ще отвори пътя към нови иновации в сферата на Интернет услугите.
Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,851,180 уникални посещения