Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Рециклирането на старите телефони става „модно“

Mobile

Всяка година хиляди хора си „подаряват" нов мобилен телефон за празниците. Старото „ало" обаче среща своя нерадостен край на дъното на някое прашасало чекмедже, или още по-зле - директно в „кръглата папка" (кошчето), напоявайки впоследствие земята с отровите от всичките си платки, специални покрития, батерии, пластмасови капаци и т.н.
За събиране на отпадъците от електрониката у нас се говори отскоро. И малко. А още по-малко пък има практика на събиране и рециклиране на тези устройства. В западния свят гражданите обаче имат вече десетки програми за рециклиране на стари телефони. И там, както и при нас, основната отговорност за тази дейност се пада на потребителя и няма държавна регулация, която да го задължи да предаде старата слушалка за рециклиране. Това обаче е лесно, често има финансов стимул за целта, а с провеждането на подобни програми за ангажирани десетки организации и благотворителни дружества.
Така например по програмата Verizon VZ потребителите могат във всеки от магазините на компанията да оставят стария си телефон и старата батерия, като тези устройства ще бъдат събрани и внимателно подновени или пък унищожени по безопасен начин. Програмата Eco-Cell предвижда да се дават по 15 долара на всеки, който предаде стария си телефон. В това начинание участват над 300 организации от Северна Америка, включително 30 зоологически градини. Друга програма - CollectiveGood - предвижда старите телефони да се събират, рециклират и дистрибутират в развиващите се страни на ниски цени. „Клетъчни телефони за войници" пък е насочена към военните, които са далеч от страната си. Инициативата е на двама американски тийнейджъри, които стартирали с общ „фонд" от 21 долара, а днес събират по 15 хиляди устройства, месечно, зареждат ги с предплатени карти и ги изпращат на войниците, така че да могат да се обаждат у дома.
Програмите са най-различни, но малко хора биха се замислили за рециклирането на стария си телефон, преди да го запратят в коша. И ако социалната отговорност не е достатъчен стимул, то поне грижата за природата трябва да бъде: Според американската агенция по околната среда, изхвърлените стари телефони представляват 65 хиляди тона електронен боклук всяка година!


Notice: Undefined index: comments_enabled in /home/artmedia/public_html/amgcomputers.com/includes/comments_include.php on line 36

Оценка

Рейтингите са достъпни само за регистрирани.

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате.

Няма оценки.
Страницата се зареди за 0.01 секунди
2,867,909 уникални посещения