Вход

Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Натиснете тук за нова.

Анкета за потребителите

Какви проблеми сте срещали при поръчка на стока от Интернет магазин:Трябва да влезете за да гласувате.

Стани наш приятел

AMG Computers on Facebook

RSS

Новини

Новини

Нови продукти

Добре дошли

AMG Computers част от Art Media Group е сред утвърдените компютърни фирми в България.

Фирмата внася висококачествени ИТ продукти от водещи производители и се занимава с асемблиране на компютърни системи, нови и употребявани с гарантирано качество и произход.

За заявяване на гаранция моля посетете секция Онлайн модул

Facebook е оценен на $50 млрд. след капиталова инжекция

Новини

Facebook получи капиталови инжекции, които остойностяват компанията на около $50 млрд. Новата оценка, направена след като Goldman Sachs и руската инвеститорска фирма Digital Sky Technologies инвестираха в социалната мрежа $375 млн. и $125 млн., съответно, прави Facebook по-скъп от Yahoo или Time Warner.

Според близки до сделката източници, цитирани от Financial Times, в Goldman Sachs сега се опитват да съберат допълнително $1,5 млрд. от външни инвеститори.

Настоящата стойност на социалния сайт, който през 2010 г. бе най-посещаваният сайт в света, изпреварвайки дори Google, е двойно по-голяма от стойността, изчислена в края на лятото на 2010 г., когато Facebook пусна част от акциите си на вторични пазари.

Високата оценка на социалната мрежа е факт, но все още предстои да видим каква печалба е генерирала компанията през изминалата година. Facebook разполага с поне 500 млн. потребители, много от които доброволно споделят лична информация в профилите си, което създава златна мина за рекламодателите, съответно и за сайта.

През 2007 г. главният изпълнителен директор на Facebook е отхвърлил оферта за придобиване на стойност $15 млрд., идваща от Стийв Балмър, CEO на Microsoft, по думите на Фриц Ланман, старши директор „Корпоративна стратегия и продобивания” в редмъндската компания. Той разкри тази информация на 10 декември в рамките на техническата конференция LeWeb в Париж. След отхвърлянето на офертата Microsoft е инвестирала $240 млн. в малък дял в социалната мрежа.

Computerworld Велокобритания

Откриха троянски кон за Android

Mobile

Изследователи от Lookout Mobile откриха усъвършенстван тряонски кон, чиято цел е мобилни устройства управлявани от Android OS. Според Lookout Mobile, програмата е достатъчно хитро устроена и особено опасна. Тя носи името Geinimi и се разпространява в Китай.

Троянският кон действа по следния начин: след като се инсталира, той започва да работи като ботнет и може да получава команди за управление от отдалечен сървър, като по този начин може напълно да се контролира телефона. На атакуваното устройство може да се инсталират приложения, да се четат личните данни, да се открива къде се намира посредством GPS и др.

Зловредният софтуер не може да се открие в Android Market, но сe разпространява в алтернативни сайтове ориентирани към китайски потребители. Потребителите трябва да бъдат внимателни при инсталиране на софтуер, който не е от Android Market. Троянският кон може да бъде прикрепен към добре познати приложения, които след това се разпространяват от китайски сайтове.

Процесорите Intel Sandy Bridge излязоха официално

Hardware

В навечерието на голямото технологично изложение CES в Лас Вегас, корпорацията Intel обяви официално своите чипове, базирани на новата архитектура Sandy Bridge. Те са представени от 29 нови модела за настолни и преносими компютри, които са произведени по 32-нанометровия технологичен процес. Характерното за архитектурата Sandy Bridge е, че e налична интегрирация в един чип на централен процесор, GPU, контролер на паметта (IMC) и PCI Express.

 

Микроархитектурата разчита на пръстеновидно свързване на компонентите (32-битов пръстен), което осигурява висока пропусквателна способност и малко времезакъснение, както и споделена кеш памет (Shared cache - LLC). Sandy Bridge разполага с новото поколение технология Turbo Boost (2.0), ново поколение кеш памет с висока пропусквателна способност, ново поколение графичен процесор, вграден DisplayPort, съществено подобрение на производителността, технологията AVX (Advance Vector Extension), интегриран двуканален контролер за паметта DDR3, както и поддръжка на Hyper Threating технологията – 4 ядра/ 8 нишки или 2 ядра / 4 нишки. Осигурена e и поддръжката на дискретна графика – 1х16 или 2x8, а всички настолни модели поддържат цокъл LGA1155.

Един е новият модел за ентусиасти (Intel Core i7 Extreme Edition) - мобилен процесор i7-2920XM. Дванайсет са новите Intel Core i7 чипове, от тях девет са мобилни: i7-2820QM, i7-2720QM, i7-2630QM, 2635QM, i7-2620M,i7-2649M, i7-2629M (или LV) , i7-2657M, i7-2617M (или ULV), а три са настолни: i7-2600K, i7-2600S, i7-2600.
Дванайсет са новите Intel Core i5 процесори. Четири са мобилни: i5-2540M, i5-2520M, i5-2410M, i5-2537M (или ULV), а останалите осем -  настолни: i5-2500K, i5-2500S, i5-2500T, i5-2500, i5-2400, i5-2400S, i5-2390T, i5-2300.
Четири са новите Intel Core i3 процесори - един мобилен (i3-2310M) и три настолни (i3-2120, i3-2100, i3-2100T).
Що се касае до чипсетите, компанията е подготвила едновременно 10 модела. Предназначените за мобилните компютри чипсети имат обозначения QS67, QM67, HM67, HM65 и UM67, а за настолните — P67, H67, Q65, Q67 и B65.  В тях е реализирана поддръжка на  PCI Express 2.0 и SATA 6 Gbit/a, но няма USB 3.0.
Освен това, от компанията обявиха и четири безжични решения - Intel Centrino Advanced-N + WiMAX6150, Intel Centrino Advanced-N 6230, Intel Centrino Advanced-N 6205 и Intel Centrino Wireless-N 1030Tracking.

Новите чипове идва с Intel Clear Video технологията, Liquid Smooth HD възпроизвеждане с подобрено визуално качество и подобрение на цветовете, поддръжка на DirectX 10.1, OGL 3.0 и възможност за възпроизвеждане на стереоскопично 3D Blu-ray в Full 1080p резолюция през HDMI 1.4
Благодарение на 22% намалението на размера на пакета в сравнение с предишното поколение мобилни чипове и 17W TDP, се позволява разработването на мобилни системи с дебелина 0,8 инча. С 30% е подобрението на мощността при Intel HD 3000 вградената графика спрямо предходното поколение.

Интегрираният графичен чип използва огромната кеш памет, което подобрява обработката на мултимедийна информация. Новото поколение Turbo Boost добавя в Core чиповете производителност във всички ядра чрез вдигане на тактовата честота. По същия начин в зависимост от натоварване се увеличава тактовата честота и в графичния процесор. „Това означава, че получавате точно необходимото ниво на производителност в дадения момент и максимално бърз отговор на заявките от страна на приложенията - каза Джош Нюман, експерт CPU графика. - Специализираната медийна обработка, вградена в чипа, сваля времето за обработка на сложни и големи HD видеофайлове от минути на секунди.”

Advanced Vector Extensions

Едно от интересните нововъведения е добавената технология за векторна графика – AVX (Advanced Vector Extensions). Тя подобрява два пъти производителността на операциите с плаваща запетая благодарение на новия набор с 256-битови инструкции. „Тази технология е удобна не само за работа с мултимедия, а и за финансови транзакции и други бизнес приложения", обясни Нюман.

По-високо ниво на сигурност

Сигурността, вградена в Sandy Bridge, предоставя вградени функции като проверка на идентичността, засичане на измами, блокира проникването на зловреден код, осигурява защита на данни и активи, както и възстановяване след аварии.

Технологията Wi-Di второ поколение

Intel подобри и технологията Wi-Di (Intel Wireless Display), която позволява безжично да се предават изображения и видео от PC към HD телевизор. Сега потребителите ще могат стриймват 1080p съдържание, което е подобрение спрямо предишно поколение WiDi технология, позволяваща 720р предаване. Чрез опцията Intel Insider потребителите могат да стриймват и защитено филмово съдържание.

Intel Quick Sync Video

От Intel обещават бързо видео транскодиране с новите Quick Sync възможности, което става в в самия хардуер. Според Джош Нюман от Intel това ще се осъществи 17 пъти по-бързо спрямо предишното поколение вградена графика. Intel си партнира с такива разработчици на медиа софтуери като CyberLink, Corel и ArcSoft, за да позволи това H.264 хардуерно ускорение и MPEG-2 преобразуване.

“Неслучайно наблегнахме на подобрения в графичните възмости на вграденото GPU – разказва по време на предварителни яанонс в Мюнхен Офер Кан, старши инженер на Sandy Bridge. - До 2013 година видеото ще бъде 90% от всичкия потребителски трафик, а във Facebook се правят по 415 000 видео качавания на ден. Целта е да се оптимизара PC възможностите за създаване на медиа съдържание, както и за видео стрийминг.”
"Sandy Bridge ни дава възможност да сложим милиарди транзистори в чипа. 1 млрд. е огромно число. Цялата сграда на небостъргача Empire State Building е изградена с 10 млн. тухли. А 10 млн. транзистора ние имахме още в Pentium 3", каза Дейвид Пърлмутър, генерален директор на Intel Architecture Group, по време на форумa IDF 2010.

“Новата микроархитектура, известна досега с кодовото име Sandy Bridge, ще революционизира света на компютрите. В един чип се предоставят всички критични функции – не само изчисления, но и графични възможности при намалено енергопотребление, изключително ефективна работа в медийна среда, бе заявил на форума за разработчици IDF 2010 Пол Отелини, CEO на Intel.

 

 

AMD отвори кодът на драйверите за Radeon HD 6000

Graphics

Разработчиците от AMD започнаха да публикуват в Git хранилището на проекта X.Org код съдържащ отворените драйвери на видеокартите от серия Radeon HD 6000. Публикуваният код засяга функционирането на ниво ядро на DRM модула (Direct Rendering Manager), пакета Mesa3D и X.Org драйвера xf86-video-ati. Осигурена е пълноценната поддръжка на 2D и 3D (OpenGL) режими на работа на видеокартите от серия HD 6000.

Драйверите поддържат само графични процесори с кодови имена "Northern Islands" (Barts, Turks, Caicos) и все още не могат да работят с новите GPU под кодовото име Cayman (Radeon HD 6900). В близките 3 месеца AMD планира да осигури поддръжка и на картите HD6900 в отворените драйвери, като това ще бъде Gallium3D драйвер, а не класическия Mesa.

Видеокартите от серия AMD Radeon HD 6000 се появиха през октомври месец 2010 г.

Честита 2011 !

Images: 1223519_47492382.png

Skype обещава видео разговори за iPhone

Mobile

Въпреки скорошните сериозни проблеми във функционирането си, популярната платформа за IP телефония Skype продъжлава своето развитие. Екип от компанията се готви да направи редица анонси по време на технологичното изложение Consumer Electronics Show (CES) 2011, които ще са свързани с видео услугите, информира интернет изданието Engadget.

Освен това от Skype планират да вземат участие в кръгла маса под мотото "Video Calling Gets Ready for Primetime", както и да разпратят по електронната поща информация, в която се обяснява, как ще се извършват видео разговори с помощта на iPhone. Всичко това говори за стремежа на Skype да се насочи към реализацията на функция за видео телефония при мобилни устройства.

Засега няма информация за това дали Skype се готви да реализира такава функционалност в операционни системи Android или Symbian. Очевидно е, че тази услуга няма да бъде ограничена само до iOS устройства, а компанията иска да усъвършенства видео разговорите на всички мобилни платформи, където вече присъства тяхната опция за VoIP телефония и обмен на мигновенни текстови съобщения. Не е ясно по какъв начин ще погледнат на това от Apple. Те от своя страна представиха през лятото фирмената технология за видеотелефония FaceTime.

9 важни събития в пазара на средства за защита на информацията през 2010 г.

Security

През изминалата година в сегмента на системите за ИТ сигурност тенденциите към консолидация бяха по-ясно изразени от когато и да е до сега. Може да се каже, че компаниите бяха поглъщани с лекотата, с която се ядат бонбони. Стремежът на големите компании към такива покупки е лесно обясним. Изискванията на нормативната база към защитата на информацията стават все по-строги, заплахите за сигурността стават все повече, все повече са и инцидентите, които убеждават компаниите, че мерките за ИТ сигурност са необходимост. В резултат организациите масово запазиха и дори увеличиха бюджетите си за ИТ сигурност, докато много други ИТ разходи бяха орязани. Като следствие, за ИТ доставчиците стана важно да разполагат с продукти за информационна защита, за да могат да предлагат на своите клиенти това, което те искат да купуват.

 

9 важни събития в пазара на средства за защита на информацията през 2010 г.

От мега сделката Intel-McAfee до Trend Micro-Mobile Armor


Страница 1 от 2

През изминалата година в сегмента на системите за ИТ сигурност тенденциите към консолидация бяха по-ясно изразени от когато и да е до сега. Може да се каже, че компаниите бяха поглъщани с лекотата, с която се ядат бонбони. Стремежът на големите компании към такива покупки е лесно обясним. Изискванията на нормативната база към защитата на информацията стават все по-строги, заплахите за сигурността стават все повече, все повече са и инцидентите, които убеждават компаниите, че мерките за ИТ сигурност са необходимост. В резултат организациите масово запазиха и дори увеличиха бюджетите си за ИТ сигурност, докато много други ИТ разходи бяха орязани. Като следствие, за ИТ доставчиците стана важно да разполагат с продукти за информационна защита, за да могат да предлагат на своите клиенти това, което те искат да купуват.


Ето и някои от най-значимите сделки:


1. Intel-McAfee

През август Intel купи McAfee за $7,68 млрд. ($48 за акция) и много наблюдатели определиха тази сделка като най-крупната покупка за годината, ако не и за изминалото десетилетие.

И двете страни нееднократно подчертаха, че McAfee ще работи като дъщерна компания, която е 100% собственост на Intel в състава на нейното подразделение Software and Services.

Тази сделка може да промени кардинално цялата парадигма за ИТ сигурност, давайки възможност на Intel да осигури по-добра защита в разнородния свят от свързани интернет и IP-базирани устройства – за интернет телевизия, IP-адресируеми автомобили, банкомати, медицински устройства и др.


2. McAfee -Trust Digital

Преди това, през юни McAfee купи Trust Digital, което и даде конкурентно предимство в корпоративния пазар на средства за сигурност на мобилни устройства. Благодарение на тази покупка McAfee получи не само средства за защита на смартфони, но също позиции на разрастващия се пазар на таблети и обхват на платформите iPhone, iPad и устройства базирани на Android.


3. Symantec: PGP + GuardianEdge

През април, Symantec купи почти едновременно две компании – лидерът в криптирането PGP Corp. за $300 млн. и неговият OEM-партньор GuardianEdge за $70 млн. Така компанията мигновенно зае първото място в областта на средствата за криптиране.

От Symantec обявиха, че тази сделка утвърждава позициите на компанията като водещ доставчик в пазара на средства за защита на данните, който е в състояние да предложи на клиентите си цял набор от технологии, включително криптиране на дискове, преносима памет, електронна поща, файлове, папки и смартфони, в допълнение към съществуващите технологии за защита на крайните устройства, защитни стени и предотвратяване на изтичането на данни.


4. Symantec-VeriSign

Изобщо Symantec бе активна в покупките си тази година. През май, компанията обяви плановете си да купи подразделението Identity and Authentication на VeriSign за $1,28 млрд. С тази сделка Symantec придобива услуги за SSL сертификати, инфраструктура за публични ключове (PKI), услугите VeriSign Trust Services и услугите за защитена идентификация Identity Protection Authentication.

Компанията подчерта, че сделката ще осигури лесен и защитен достъп на потребителите от всяка точка и ще даде възможност на организациите да вграждат прозрачно защитата на идентификацията и автентификацията в своите ИТ инфраструктури.

Освен това сделката дава възможност на Symantec да предложи решения улесняващи възприемането на нови модели като cloud computing, социални мрежи и мобилни устройства.


5. APAX Partners-Sophos

Пак през май, производителят на софтуер за защита на информацията Sophos обяви, че планира да продаде голяма част от бизнеса си на инвестиционната компания APAX Partners за $830 млн. Според условията на сделката, основателите на фирмата Ян Хруска и Питер Ламер запазват “значителен миноритарен дял” от капитала на компанията.
Мениджърите на Sophos заявиха, че вливането на капитали ще позволи на компанията да организира по-добре своя бизнес, да създаде канали за електронна тъговия за партньорите и да продължи да инвестира в нови технологии. Освен това, гарантираната финансова стабилност дава възможност на Sophos да разшири маркетинга и утвърждаването на своята търговска марка.

 

 

6. HP-Fortify

През август HP обяви, че планира да купи компанията Fortify Software, разработчик на софтуер за атестация за сигурността на програмни продукти. Сделката бе финализирана през септември. С нея HP придоби средства за статистически анализ на сигурността на приложения, както и широка гама продукти и технологии за снижаване на бизнес риска, спазване на изискванията определени от нормативната база и защита от Интернет атаки.

Според съобщенията на HP продуктите на Fortify ще бъдат вградени в портфолиото от приложения за оптимизация на бизнес процесите.

 

7. HP-ArcSight

През септември HP обяви покупката на ArcSight за $1,5 млрд. или $43,5 на акция. Тази цена надвишава с 8,3 пъти текущата пазарна стойност на ArcSight. И двете страни в сделката заявиха, че техният съюз ще позволи в приложенията на HP да бъдат вградени важни технологии за сигурност (на мрежовия достъп, за управление на достъпа, за управление на промените и конфигурациите).

У нас потребител на софтуера на ArcSight е Банка ДСК. Там през последната година бе внедрен продуктът ArcSight ESM (Enterprise Security Manager), който осигурява обработка и съхранение на събития, свързани с ИТ сигурност, като информацията за тези събития може да постъпва от различни източници (http://cio.bg/3430).

 

8. IBM-BigFix

Синият гигант успя да обяви и да финализира закупуването на BigFix само за 3 седмици. Придобитите технологии дават възможност на IBM да осигури по-добра защита на своите корпоративни потребители благодарение на по-добри средства за администриране и автоматизирано обновяване на средствата за сигурност. Решенията на BigFix допринасят и за спазване на регулативните норми. Те се разглеждат като неотменима част от портфолиото на IBM за управление на центрове за данни, сървъри, системи за съхранение, настолни и преносими компютри и други ИТ активи.

 

9. Trend Micro-Mobile Armor

През ноември Trend Micro разшири своето богато портфолио от средства за защита на данните с покупката на производителя на системи за криптиране на мобилни платформи Mobile Armor. От компанията заявиха, че с тази сделка осигуряват още едно ниво на защита, тъй като все повече потребители пренасят своята ИТ инфраструктура в “облак” и на мобилни платформи.

Технологиите на Mobile Armor осигуряват криптиране на данни при техния пренос от смартфони и преносими компютри към физически и виртуални настолни системи.

Toshiba ще покаже на CES 2011 3D TV от ново поколение

Hardware

Toshiba ще покаже на CES 2011 3D TV от ново поколение


 

Корпорацията Toshiba има намерение да представи на изложението CES 2011 (6–9 януари, Лас Вегас, Невада, САЩ) 3D телевизор, при който няма нужда от специални очила за да се гледа тримерното изображение.
Панелите от серията 3D Regza GL бяха представени в Япония през октомври. Тримерният ефект се постига чрез тънко покритие от множество от мънички лещи, от които лявото и дясното око ще виждат различно изображение. Благодарение на това възприятие ще възникне усещането за обем.

В серията 3D Regza GL1 влизат модели с 12- и 20-инчови диагонали на дисплея. Резолюцията на първия модел е 466х350 пискела, а на втория – 1280х720 точки.
Тримерната картина може да се види, ако се намирате в една от деветте зони пред екрана. Цената на по-ниския модел е 1 430 щатски долара, а 20-инчовият е модел струва два пъти повече.

От Toshiba съобщават, че в бъдеще ще се появят панели с диагонали до 40 инча и повече

Очаква се и първият ноутбук с два дисплея от Acer - Iconia

Hardware

По време на специалното мероприятие в Ню Йорк, проведено на 23 ноември, на което Acer представи първите си Android таблети, очаквани през следващата пролет, компанията всъщност съобщи и за редица други интересни устройства със сензорни екрани, сред които е и първият Acer ноутбук с два дисплея (и без клавиатура), наречен Iconia, както и още един таблет, който ще работи под управлението на Windows 7.

 

 

Трябва да се отбележи, че концепцията, използвана в dual-display ноутбука Acer Iconia не е особена технологична новост. Подобен продукт представи например компанията ASUS, още по време на изложението CeBIT 2009, но той така и не получи разпространена комерсиална реализация. Toshiba също вече пусна свой вариант в лицето на модела Libretto W105, но той е с два 7-инчови дисплея, докато новото устройство на Acer на практика е пълноразмерен лаптоп, снабден с два 14-инчови екрана с резолюция 1366х768 точки, поддържащи сензорна Multi-Touch технология.

Facebook проверява местоположението, от което влизате в акаунта си

Новини

От известно време в настройките на сигурност на Facebook фигурира нова опция. Чрез нея, от социалната мрежа ще следят всяко едно влизане и мястото, от което сте влезнали във вашия акаунт.Според информацията, всеки път, когато влизате във Facebook, от сайта ще се опитват да разберат от къде сте влезнали. Това ще става чрез вашият IP адрес. Освен това, ще се появява поле, в което трябва да напишете името на компютъра, от който влизате. Интересното тук е, че след като напишете името на машината, може да маркирате опцията „Не ме питайте повече за този компютър“. По този начин вие ще добавите устройството като „сигурно“ и повече няма да видите тази страница.Най-доброто на тази функция е, че може да получавате известие по телефона или електронната поща, когато някой се опита да влезе в акаунта ви.Истинският въпрос, обаче, е следният: Когато някой друг получи достъп до акаунта ви, ще имате ли достатъчно време за да отворите потребителя си и да смените паролата си? Според мненията на други потребители, от Facebook не би трябвало да позволяват на устройства да получават достъп до който и да е акаунт, освен ако нямат разрешение за това.

Със сигурност, няма как да отречем, че това е стъпка напред в сигурността на Facebook.

В Windows Vista и 7 е открита опасна уязвимост

Windows

Британската антивирусна компания Sophos съобщи за откриването на зловреден експлойт за неизвестна досега уязвимост в Windows, с помощта на който хакерите могат да получат контрол над заразената машина. В съобщението на Sophos се казва, че антивирусните анализатори на компанията са установили уязвимостта по време на един от образователните си сайтове, но в момента операторът на сайта е изтрил експлойта.

Новият зловреден код може да позволи на хакерите да получат системни привилегии, като например до User Account Control на Windows Vista и Windows 7. "Експлойтът използва неизвестна досега уязвимост в win32k.sys, който е като част от ядрото на Windows" - казва Chester Visnievski, старши технологичен консултант в Sophos.

"Уязвимостта е свързана с това как системата интерпретира някои от ключовете в регистъра и точно това позволява на хакерите да получат достъп до системния акаунт, който предоставя почти неограничени правомощия по отношение на всички компоненти на Windows" - казва той.

Според Sophos, уязвимостта присъства във всички версии на Windows. "В изследванията направени от нас, системата позволява отдалечено изпълнение на код и дава възможност за по-високи системни привилегии" - добавя още Visnievski

Страницата се зареди за 0.03 секунди
2,867,994 уникални посещения