Новата Bravia на Sony гаси екрана, ако излезеш от стаята.
Публикувана от toni на January 20 2009 22:22:05

Sony предприе радикални мерки за намаляване на енергоконсумацията в новата си серия телевизори, които автоматично изключват дисплея, ако няма никой пред него.
Линията Bravia V5, която скоро ще се появи на повечето големи пазари в света, е оборудвана с малък сензор в долната част на дисплея, който следи дали в стаята има някой. Ако всички зрители напуснат стаята, той изключва захранването на LCD, като го включва веднага, щом някой влезе отново. Sony заяви, че това ще доведе до 50% намаляване на енергийната консумация в периодите, в които екранът е изключен.
Другите схеми в телевизора продължават да работят и звукът продължава да се чува. Все пак, ако никой не се появи в рамките на 30 минути, апаратът преминава в спящ режим.
При стандартна употреба телевизионните приемници V5 консумират по-малко енергия от своите предшественици. Моделите с екрани 40 и 46 инча харчат съответно 129 вата и 153 вата, докато моделите V1, които бяха пуснати по същото време миналата година, консумираха съответно 217 и 263 вата.
Sony е снабдил новите апарати с „нискоенергиен превключвател", което ни връща назад във времето на телевизорите с аналогови ЕЛ тръби. В тези телевизори механичен ключ изключваше напълно захранването им. Модерните плоскопанелни модели продължават да харчат енергия, дори ако са изключени от бутона на телевизора.
Енергийната консумация в това състояние е минимално (около 0,06 вата), но никога не е нула. Нискоенергийният превключвател в новата Bravia „поправя" този пропуск и в резултат ТВ апаратът харчи нула енергия.

В работещо състояние телевизорите от серията V5 ще харчат 129 вата (за 40-инчовия модел) и 153 вата (за 46-инчовия вариант). В Япония Sony пуска и "зелената" си серия J5, употребяваща едва 84 вата