Първият компютърен "червей" стана на 20 години
Публикувана от Administrator на November 16 2008 15:52:38

На 2 ноември 1988 г. студентът от Корнуелския университет Робърт Морис пуска в интернет създадената от него експериментална саморазмножаваща се програма - компютърен "червей". Основната разлика между "червея" и компютърните вируси е, че червеят се размножава самостоятелно, без да е необходимо да "инфектира" някоя програма. След пускането си "червеят" заразил приблизително 6 000 компютъра - една десета от тогавашния интернет.
Създателят на вируса, по-късно получава 3-годишна условна присъда, 400 часа задължителен обществено-полезен труд и глоба от 10 000 USD. Освен това влиза в историята като първия истински “Интернет хакер”. При последващи разговори споделя, че е съжалил за постъпката си още в самото начало. Доказателство за това са свидетелствата на негов приятел, на който се е обадил почти веднага и го е помолил да пусне решението му за унищожаване на вируса в BBS. За нещастие, вирусът заразява BBS преди някой да успее да прочете посланието му.

 

 


Разширена новина

 

 

 

 

 

Въпреки че вирусът на Морис причинява минимални щети, той се явява началото на изграждане на надеждни защити срещу външно влияние. Тъй като Мрежата притежава огромен потенциал за разрастване и броят на компютърните мрежи, включващи се към нея, се увеличава експлозивно, рискът от нападения и проникване също расте.

 

Стартът на най-очакваната игра за 2008 година - World of Warcraft: Wrath of The Lich King събрa стотици любители на дигиталните развлечения под един покрив на организирания в клуб “Амор” в София ежегоден български гейм фестивал Ozone GаmeFest 2008. В първите минути на 13 ноември дойде и дългоочакваният момент – всички присъстващи получиха своите копия от играта. За да бъдат максимално улеснени, близо 2000 почитатели на играта и клиенти на най-големия независим портал за продажба на развлекателен софтуер ozone.bg имаха възможност да изберат откъде и по какъв начин да получат своето копие – на фестивала в клуб “Амор”, в най-близкия за тях копирен център “Мания” или интернет клуб...

Източник: idg.bg