Facebook е оценен на $50 млрд. след капиталова инжекция
Публикувана от toni на January 10 2011 08:54:37
1

Facebook получи капиталови инжекции, които остойностяват компанията на около $50 млрд. Новата оценка, направена след като Goldman Sachs и руската инвеститорска фирма Digital Sky Technologies инвестираха в социалната мрежа $375 млн. и $125 млн., съответно, прави Facebook по-скъп от Yahoo или Time Warner.

Според близки до сделката източници, цитирани от Financial Times, в Goldman Sachs сега се опитват да съберат допълнително $1,5 млрд. от външни инвеститори.

Настоящата стойност на социалния сайт, който през 2010 г. бе най-посещаваният сайт в света, изпреварвайки дори Google, е двойно по-голяма от стойността, изчислена в края на лятото на 2010 г., когато Facebook пусна част от акциите си на вторични пазари.

Високата оценка на социалната мрежа е факт, но все още предстои да видим каква печалба е генерирала компанията през изминалата година. Facebook разполага с поне 500 млн. потребители, много от които доброволно споделят лична информация в профилите си, което създава златна мина за рекламодателите, съответно и за сайта.

През 2007 г. главният изпълнителен директор на Facebook е отхвърлил оферта за придобиване на стойност $15 млрд., идваща от Стийв Балмър, CEO на Microsoft, по думите на Фриц Ланман, старши директор „Корпоративна стратегия и продобивания” в редмъндската компания. Той разкри тази информация на 10 декември в рамките на техническата конференция LeWeb в Париж. След отхвърлянето на офертата Microsoft е инвестирала $240 млн. в малък дял в социалната мрежа.

Computerworld Велокобритания