Facebook, Google и Yahoo се включват в световния ден на IPv6
Публикувана от toni на January 15 2011 07:35:07

Няколко от най-популярните сайтове в Интернет, включително Facebook, Google и Yahoo, се съгласиха да участват в първото глобалното тестване на IPv6, дългоочакваният ъпгрейд на основния комуникационен протокол на Интернет - IPv4.

Тестването, наречено "Световен ден на IPv6", изисква от участниците да поддържат IPv6 трафик на главните си уебсайтове на 8 юни 2011г. Спонсор на събитието е организацията The Internet Society.

Ъпгрейдът към IPv6 е наложителен заради изчерващия се брой IP адреси, използващи 30-годишния стандарт IPv4. По-малко от 5% от IPv4 адреси са неразпределени в регионалните Интернет регистри. Експертите предупреждават, че свободните адреси ще свършат до няколко седмици.

IPv4 използва 32-битови адреси и може да поддържа 4,3 милиарда устройства, директно свързани с Интернет. За разлика от него, IPv6 работи с 128-битови адреси и поддържа виртуално неограничен брой устройства. По време на еднодневния тестови период трафикът чрез IPv6 ще се увеличи. Според Arbor Networks в момента новият стандарт представлява по-малко от една-двайста от 1% от всичкия Интернет трафик.

Според изчисленията на The Internet Society малка част от потребителите, 0.05%, ще имат забавен достъп или проблеми при свързването със сайтове по време на световния ден на IPv6. Причината най-вероятно ще е в конфигурацията на мрежовото им оборудване вкъщи, обясняват от организацията.

Тестването на новия стандарт е изключително важно събитие за доставчици на съдържание като Google и Facebook, които досега поддържаха IPv6 на отделни уеб адреси. Мероприятието е от значение и за Yahoo.

Източник: PC World САЩ