Internet Explorer 6: обратно броене
Публикувана от toni на March 07 2011 08:13:45
Един от най-дълго използваните в света браузъри навърши 10 години. Според Microsoft време е той да остане в историята.
"Не оставятйте приятелите си да ползват IE 6" - шокиращо, но думите идват не от милиони уеб разработчици по цял свят, чието ежедневие често се състои в нагаждане на стилове за различни браузъри, а именно от компанията собственик Microsoft.

Използване на IE 6 в процентно съотношение по региони.
Използване на IE 6 в процентно съотношение по региони. Снимка: ie6countdown.com


От вчера в специален сайт Microsoft призовава всички потребители да оставят 6-тата версия на популярния браузър и вместо нея използват някоя от новите. Компанията дори призовава посетителите да разпространят "мълвата" и сред познатите си или да качат специален предупредителен банер на сайтовете си.

Сред причините за наложителния ъпгрейд се посочват множеството подобрения в последните версии, по-голямото ниво на стандартизация с HTML стандартите, както и може би най-важната - защита от атаки и външни заплахи.

Още в началото на миналата година редица сайтове, сред които
YouTube и Google Docs спряха поддръжката на IE 6. Хакери, пък постоянно се възползват от дупки в сигурността на приложението, които Microsoft не винаги успява да закърпи навреме.

От графиката, публикувана на сайта се вижда, че към момента най-много потребители на IE 6 има в Китай, следван от Южна Корея, Индия, Саудитска Арабия, Тайван, Япония и други. В глобален мащаб 12% от интернет потребителите все още използват остарялата версия.

Целта на сайта е да сведе този процент до 1. Ако искате да помогнете за каузата, можете да се включите в
Tweet #ie6countdown или да изтеглите версия 9 на браузъра.