Излезе Internet Explorer 10 Platform Preview – само за Windows 7
Публикувана от toni на April 19 2011 10:22:30
Както предварителния преглед на Internet Explorer 10, така и финалната версия на браузъра са само за Windows 7

Излезе Internet Explorer 10 Platform PreviewСамо малко повече от година, след като пусна първия предварителен преглед на Internet Explorer 9 (IE9), Microsoft на 12 април пусна предварителен преглед и на Internet Explorer 10 (IE10). Тогава това, което най-силно се забеляза, бе, че новият браузър работи само на Windows 7.

На 13 април от Microsoft потвърдиха, че както предварителната версия не работи на Vista и по-ранни издания на Windows, така и финалната версия на браузъра ще работи минимум на Windows 7 RTW или Windows 7 Service Pack 1 (SP1), която се появи на 22 февруари.

Internet Explorer 10 вероятно ще е първият съвместим с Windows браузър, който няма да поддържа дори Vista.

На ежегодната конференция за уеб разработчици MIX Дийн Хачамович, ръководител на развитието на IE, демонстрира за пръв път пред публика Platform Preview на Internet Explorer 10.

Предварителното издание дори вече е налично за сваляне и може да работи заедно с IE9 на един компютър.

IE10 Platform Preview е доста минималистичен браузър, в който все още липсват традиционни навигационни инструменти като адресна лента или Back бутон.

Хачамович сподели, че работата по новия браузър е започнала преди три седмици – само около седмица след пускането на финалната версия на IE9.

Това не изненадва анализатора от IDC Ал Хилуа. „Те не искат да са 3- или дори 2-годишен цикъл – казва той, имайки предвид за 29-те месеца между IE7 и IE8 и 24-те месеца между IE8 и IE9. – Те разбраха урока. Това не работи при браузърите или пък за какъвто и да било друг софтуер, между другото.“

Според Хилуа, сега в Microsoft се стремят към едногодишен цикъл по отношение на IE10. „Ще видим Internet Explorer 10 след около една година, плюс-минус няколко месеца“, прогнозира той.

Това ще бъде важна стъпка за Microsoft и ще я доближи до конкурентни продукти като Chrome и Firefox. Google пуска нова версия на браузъра си на между 6 и 8 седмици, а Mozilla – на всеки 8 до 12 месеца.

Firefox 5 ще се появи към края на юни, а Chrome 11 – до края на този месец.

Хачамович заяви, че Microsoft ще пуска нова Platform Preview през между 8 и 12 месеца.

Според компанията за уеб измервания Net Applications, през март глобалният дял на Windows 7 е бил 24%, този на Windows XP е бил 54%, а на Vista – едва 11%.

Computerworld (САЩ)